Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НСИ отчита захлаждане в бизнес климата в началото на лятото

НСИ отчита захлаждане в бизнес климата в началото на лятото

През юни 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта спрямо майското си равнище поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно, показват данните на НСИ.

През юни 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта спрямо майското си равнище поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно, показват данните на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.0 пункта, което се дължи на изместването на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” състояние.

Aнкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.9 и 42.6% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени мениджърите очакват известно повишение през следващите три месеца. Строителство. През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” запазва равнището си от предходния месец. Бизнес анкетата отчита леко подобрение на настоящата строителна активност, което е съпроводено и с по-благоприятни оценки на предприемачите по отношение на осигуреността на производството с поръчки.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през юни се наблюдава намаление на негативното им  влияние. Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в бранша са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.    

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава със 7.7 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в отрасъла, и макар през юни негативното й влияние в сравнение с предходния месец да намалява, равнището й остава значително над обичайното за последните десет години. Същевременно обаче отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша” се увеличава (с 8.7 пункта), измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие. По отношение на продажните цени търговците не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5.7 пункта в сравнение с май поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месецa, което обаче не ги въздържа от прогнози за съкращаване на персонал. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда.

На второ място е конкуренцията в бранша, чието негативно влияние нараства с 6.5 пункта в сравнение с предходния месец. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега