Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 1 000 от пасажерите на "Изумрудената принцеса" ще стъпят на българска земя

Над 1 000 от пасажерите на "Изумрудената принцеса" ще стъпят на българска земя

Тази сутрин в бургаското пристанище акостира най-големият круизен кораб, плаващ някога по вълните на Черно море. “Emerald Princess” пристигна с рекордните 3 080 туристи и 1 200 души екипаж от Констанца, за да продължи към Истанбул.

Тази сутрин вбургаското пристанище акостира най-големият круизен кораб, плаващ някога повълните на Черно море. “Emerald Princess” пристигна с рекордните3 080 туристи и 1 200 души екипаж от Констанца, за да продължи къмИстанбул. Над 1 000 от пасажерите ще посетят градовете край Бургас –Несебър, Созопол, Поморие, както и Варна. С това стартира тазгодишният, макар ислаб, круизен сезон в Бургас.

„Надяваме се тезихора да изпълнят красивите улици на Бургас и да създадат едно туристическо,лятно настроение. Тези лайнери, които ще посетят Бургас след “Emerald Princess”, също са с над 2 500 пасажери – MSC „Orchestra“ и МSС „Sinfonia“. Преди два дни получихме и първитезаявки за 2016-а година“, коментира пред журналисти директорът на ПристанищеБургас – Диян Димов.

В рамките натазгодишния сезон очакваме още 5 кораба. За един от тях има вероятност дапропусне бургаското пристанище. По думите на маркетинговия директор на порта –Стойчо Димов, „Queen Victoria“ е дал заявка и за пристанището в Несебъри при добри метеорологични условия сигурно ще предпочете историческото градчеза българската си спирка.

За разлика отминалата година, когато в Бургас акостираха 27 кораба, с близо половин милионпасажери, тази година сезонът се оказва осезаемо по-слаб. От управата на портапосочват две обяснения за това – кризата в Крим и Украйна, както и завишенитетакси за преминаване на Босфора.

„Корабите в Черноморе трябва да обхващат минимум 4 пристанища, което кара круизните компании дасе отдръпнат. Причината е безопасността и резервираността на туристите. Другатапричина, която от тази година повлия негативно на региона, е въведенатаизключително висока такса за преминаване на Босфора по отношение на маневренитевлекачи. От януари т.г. 150 000 долара струва преминаването в двете посокис ескорт от влекач. Досега корабите, които минаваха, не заплащаха толковависоки такси“, обясни директорът на Пристанище Бургас.

По думите му,черноморските портове ще предприемат стъпки за редуцирането на тази такса.Бургас, Одеса и Сочи вече са подготвили писмо до асоциацията на круизнитепристанища Med Cruise, с което ще поискат отговор защо савъведени тези такси, които са непосилни за круизните оператори, които оскъпяватбилета за пътуването с около 100-150 долара или евро. Подкрепа в начинаниетоизразяват и турските черноморски пристанища.

Догодинакруизният сезон ще започне на 6-и април. Тогава пристига „Costa neoRomantica“ – друг голям кораб с над 2 500 пасажери наборда. От управата на бургаското пристанище са обнадеждени, че това е добързнак за развитието на круизния туризъм в града.

„Това показва, ченезависимо от кризата в момента в Черно море, ние сме една търсена дестинация.Надявам се, че след като станахме членове на асоциацията Med Cruise, вече имаме място на круизната карта. Условията ни са добри, знаете,предстои една пълна рехабилитация на зоната. Имаме всички дадености да продължимсъс същата скорост“, допълни Диян Димов.

Още снимки от акостирането на “Emerald Princess” можете да откриете на нашата Facebook страница.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега