Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 100 бургаски ученици научиха повече за опасностите в нета

Над 100 бургаски ученици научиха повече за опасностите в нета

Деветокласници от двете училища присъстваха на лекции, организирани от Бургаската апелативна прокуратура.

Над 100 ученици от Бургас научиха как да се предпазват от хора, които използват интернет пространството, за да изнудват малолетни и непълнолетни. Младежите са възпитаници на Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" и Профилирана гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев".

Деветокласници от двете училища присъстваха на лекции, организирани от Бургаската апелативна прокуратура. Беседите се водят от г-жа Кремена Стефанова – Говорител при Апелативнапрокуратура – Бургас, г-жа Евгения Месерджиева от Комисията за борба спротивообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Бургас и инспекторНиколай Стоянов от „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Бургас.

Прокурор Стефанова заостри вниманието нааудиторията с факта, че в България има над 200 официално регистрирани доставчици на интернет,като за сравнение в Германия има само 6. Това спомага скоростта на интернет внашата страна да бъде изключително бърза, което ни отличава от другите държавив Европейския съюз.

Именно този бърз интернет предоставя възможност за засиленоприсъствие на зложелатели в мрежата. Прокурор Стефанова добави, чепрестъпленията в интернет са на трето място в класациите на Европол понай-често случващите се на територията на Европейския съюз. Тя обрисува физическияпрофил на педофила и запозна децата с възможностите им за сигнализиране напрокуратурата при случай на престъпно поведение срещу тях. Жертвите напротивоправно деяние могат да подадат сигнал, чрез интернет сайта на всяка еднапрокуратура в страната.

От магистратурата гарантират пълна анонимност наизпратилите такива сигнали. Месерджиева, която е член на Комисията заборба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при ОбщинаБургас, запозна учениците с дейността на комисията, начина по-който тя работи ивъзпитателните мерки, които се налагат от нея. Тя посочи, че когато има такъвтип проява от страна на ученик срещу него се провежда процес, подобен на тези всъдебните зали.

Месерджиева съобщи на децата, че е изключително важно акоса станали жертва на престъпление или усетят, че срещу тях има опит заизвършване на такова да не го запазват за себе си, а да го споделят със своитеродители или компетентните институции.

Инспектор Стоянов посочи какви са методите, скоито си служат престъпниците, как осъществяват контакт с децата и каква етяхната цел. Той съобщи, че е от изключителна важност учениците да проверяватпрофила в социалните мрежи на искащите контакт с тях. Проверката може да станечрез преглед на общите приятели, снимките в този профил и активността му.

ИнспекторСтоянов каза още, че е много важно при контакт със зложелател в интернет цялатакомуникация с него да бъде запазвана от учениците, а не изтривана, и да бъдепредавана на компетентните органи, тъй като тя е използвана за откриването напрестъпниците. Той съобщи още, че профилите в социалните мрежи имат няколкостепенна защита и е добре всеки от учениците да защити профила си максимално.

Полицейският служител бе категоричен, че снимки, които биха могли да бъдатизползвани от зложелателите срещу техните собственици не трябва да бъдатсъхранявани нито на компютър, нито в телефон, тъй като защитата на тезиустройства може да бъде пробита. При наличие на подобни снимки е важно те дабъдат съхранявани на флаш-памет или друг приносител на данни, който не еприкачен към устройство свързано постоянно с интернет.

На учениците бе прожектиран и филм, който показанагледно как действат изнудвачите през социалните мрежи и докъде могат дадостигнат, ако бъдат лековерно допуснати сред приятелите на учениците.

Лекциите ще продължат и през идната седмица с новибеседи в горепосочените две учебни заведения. След техния край лекторите щепосетят и други училища, като срещите ще продължат презмесеците март и април.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега