Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 100 хиляди български ученици са в чужбина

Над 100 хиляди български ученици са в чужбина

107 316 българчета са извън образователната ни система, защото са в чужбина. Това показват резултатите от работата на 11 632 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, медиатори и др. по издирване на отпадналите ученици в клас, цитирани от в. "Сега".

107 316 българчета са извън образователната ни система, защото са в чужбина. Това показват резултатите от работата на 11 632 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, медиатори и др. по издирване на отпадналите ученици в клас, цитирани от в. "Сега".

Кампанията на просветното министерство започна в началото на септември, като до 25 октомври са били посетени 162 962 адреса. В резултат в училище са върнати 17 297 ученици.Броят на установените зад граница български ученици представлява 52% от всички 206 хиляди деца и ученици, които са отпаднали или никога не са посещавали образователна институция и които МОН си постави за цел да открие. Тревожното при тях е, че никоя институция у нас не знае дали те ходят на училище в държавите, в които са емигрирали.

Зам.-министър Деница Сачева вече коментира, че това е сериозен проблем, който ще бъде поставен на европейско ниво. По думите й вече е говорено с Испания, Португалия, Унгария, които са проявили интерес към участие в пилотен проект за система за наблюдение на европейско ниво, за да не се нарушава правото на децата на образование, независимо в коя държава се намират те.14% от липсващите в клас деца, или 28 892 души са с неизяснено местоживеене, показват още резултатите.

От останалите 70 170 деца в образователната система са върнати 17 297, което прави близо 25%. За задържането им са предвидени различни дейности като - финансиране на допълнителни часове по български език, назначаване на още 500 психолози в училищата, работа с родителите, стипендии за роми учители и др.

Сред мерките е обвързването на помощите за деца с посещенията в училище - такива вече могат да се получават под форма на такса за детска градина или като ваучери, за да се осигурят обувки, дрехи и други нужни за децата неща. М.г. от спрени помощи са били събрани 6.5 млн. лв., които вече са дадени на училищата за допълнителна или обща образователна подкрепа. Ще се правят и внезапни проверки в училища, идентифицирани като рискови.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега