Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 1,5 млн. българи живеят в бедност, отчете НСИ

Над 1,5 млн. българи живеят в бедност, отчете НСИ

Близо 22% от населението в страната живее в бедност, а над 33% в тежки материални лишения. Освен това рискът от попадане в тази графата се увеличава с всяка година. Най-бедни са областите Кърджали и Пазарджик. Това показват данните за 2014 година от изследване на Националния статистически институт.

Близо 22% от населението в страната живее в бедност, а над 33% в тежки материални лишения. Освен това рискът от попадане в тази графата се увеличава с всяка година. Най-бедни са областите Кърджали и Пазарджик. Това показват данните за 2014 година от изследване на Националния статистически институт.

През 2014 г. линиятана бедност общо за страната e 323.75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били1 578.3 хил. лица, или 21.8% от населението настраната.  В сравнениес предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 13.2%, аотносителният дял на бедното население нараства с 0.8 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение заредуциране на бедността. Данните за 2014 г. показват, че ако в доходите надомакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социалнитрансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището набедност се повишава от 21.8 до 27.3%, или с 5.5 процентни пункта. Съответно приизключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедностнараства до 46.2%, или с 24.4 процентни пункта.            

Основниятфактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващатачаст от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазарана труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните енай-висок сред безработните лица (50.2% за 2014 г.), като рискът от бедност прибезработните мъже е с 5.9 процентни пункта по-висок в сравнение с безработнитежени.  През 2014 г. делът на бедните сред заетите лица нарастваспрямо предходната година с 2.1 процентни пункта до 9.3%, като при работещите нанепълно работно време рискът за изпадане в бедност е около три пъти по-висок оттози при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност средработещите жени е с 1.1 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.  

Образователното равнище, което до голяма степен определядостъпа до по-добро кариерно развитие и по-добре платена работа, оказвасъществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок еотносителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 63.5%. Снарастване на образователното равнище относителният дял на бедните средработещите намалява около 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пътиза лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образованиее едва 1.5%. Оценкитена бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността еконцентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители сдеца, както и домакинства с три и повече деца.

В общите показатели за оценка на бедността са включени исубективни индикатори, свързани с материални лишения.  Данните показват, че най-голям брой лица изпитватограничения по отношение на почивката извън дома (49.9%) и възможностите дапосрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата,подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собственисредства (49.6%). Успоредно с това само 3.8% от българите не могат да сипозволят телефон, вкл. мобилен, 1.8% - цветен телевизор, 9.8% - автоматичнапералня, а 44.6% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пилеили риба всеки втори ден. Една трета от лицата в домакинствата изпитватзатруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 40.4% отлицата се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2014 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Кърджали и Пазарджик - съответно 175 и 194 лв., а най-високата - в област София (493 лв.), следвана от област Перник (398 лв.). Най-висок е относителният дял на бедните в областите Пазарджик - 33%, Сливен - 30.8%, и Ямбол - 28.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Габрово - 8.5%, Плевен - 11.8%, и Кюстендил - 14%. Линията на бедност за 2014 г. намалява спрямо 2013 г. само в областите Монтана - с 13%, Кърджали - със 7.5%, и Русе - с 1.9%. Линията на бедност за 2014 г. се увеличава спрямо 2013 г. с повече от 20% в областите Ямбол (с 38.9%), Шумен (с 34.6%), Хасково (с 33.1%), Плевен (с 25.9%), Габрово (с 24.0%) и Стара Загора (с 23.4%).

Област Габрово е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 9.2%, а с най-високо равнище е област Пазарджик - 32.6%. В област Габрово жените са с най-ниско равнище на бедност - 8.1%, при 33.4% за област Пазарджик. В областите Стара Загора, Кюстендил, Перник, Варна и Сливен относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете. В седем области - Добрич, Смолян, Монтана, София, Разград, Габрово и Благоевград, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега