Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 17 000 деца и ученици са върнати в класните стаи

Над 17 000 деца и ученици са върнати в класните стаи

206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея.

"17 297 деца иученици от набор 2001 до набор 2012 включително са върнати в класните стаи.Постигнатото до момента нямаше да е възможно без съвместната и координиранаработа на всички въвлечени в процеса институции, както и тяхната силнамотивация. Основните ни приоритети занапред са резултатът от работата да бъдесъхранени и надграден". Това заяви заместник министър-председателят ТомиславДончев на днешното заседание на Координационното звено по Механизма засъвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователнатасистема на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Министърът наобразованието и науката Красимир Вълчев представи резултатите от извършеното,според които към 1 септември 2017 г. е установено, че 206 378 деца и ученици навъзраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога неса били записвани в нея.

За обхождане на 162 962 адреса в цялата страна бяхамобилизирани 1103 екипа с общо 11 632 представители на различни институции –учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители,представители на местните комисии за борба с противообществните прояви намалолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданскотообщество.

В близо 80% от случаите децата не са намерени на настоящ адрес,най-често, защото не са в страната. За отпадането да децата от образователнатасистема сред основните причини се открояват социално-икономическите, както ипътуванията в чужбина с цел работа на цялото семейство, започването на работа вюношеска възраст за подпомагане на семейството, липсата на транспорт, раннитебракове.

Посещенията поадреси продължават, като наред с това екипите ще следят върнатите обратно децаи ученици и ще извършват дейности по превенция на повторно или ново отпадане.Предвижда се механизмът за съвместна работа на институциите да стане постояннодействащ.

Изграден е портал сдобри практики и обобщена полезна информация в подкрепа на екипите, който едостъпен на адрес back2school.mon.bg.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега