Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 35% от линията Пловдив-Бургас е готова за скорост от 160 км/ч

Над 35% от линията Пловдив-Бургас е готова за скорост от 160 км/ч

Над 35% от новата железопътна линия по направлението Пловдив-Бургас е изградена и ще позволява скорост от 160 км/ч след пускане в експлоатация.

Над 35% от новата железопътна линия по направлението Пловдив-Бургас е изградена и ще позволява скорост от 160 км/ч след пускане в експлоатация. Проектът е сред най-големите инфраструктурни обекти в Старозагорска област. По него се модернизират 292 км. ж.п. линии (общ разгърната дължина на железния път) и се очаква да приключи през 2015 г.

Напредъкът по проекта беше представен по време на форум за представяне на проектите по Оперативна програма „Транспорт” в областта, който се проведе в Стара Загора.   Модернизацията на линията до морето се изпълнява по ОП „Транспорт” и се очаква до края на годината да бъде пусната в експлоатация първата отсечка от нея. Представители на фирмата-изпълнител на обекта отчетоха, че вече са доставени 100% от строителните материали и са създали организация за успешно приключване на проекта.   

Участниците във форума обсъдиха ефекта от пуснатия в експлоатация пътен възел “Стара Загора”, който е първият готов обект от АМ “Тракия”. Те изразиха надежда през месец юли да бъде завършено и основното трасе от магистралата към морето. По проекта са сключени договори за строителство и надзор в размер на около 280 млн. евро с ДДС и се изграждат 115 км нов магистрален участък, разделен в три лота.  

„Договорени са 92% от бюджета на програмата или над 1.843 млрд. евро“, отчете Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите й са изплатени близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е възстановен от Европейската комисия.    

В рамките на форума бяха представени и другите проекти, които се изграждат по европейската програма. Към днешна дата са изградени 16 км ж.п. линии по проекта Свиленград-турска граница и се очаква той да приключи до края на годината. Интерес предизвика и другият голям обект, който се очаква да има ефект върху икономиката на областта – АМ „Марица”.

От МТИТС отчетоха, че лот 1 е изпълнен на 11%, а лот 2 на 27%. Очаква се те да бъдат завършени през 2013 г.   Дискутирани бяха и приоритетите за следващия програмен период както и възможността БДЖ „Пътнически превози” да получи европейско финансиране за закупуването на нови влакове. Към този момент очакванията са да бъде осигурено европейско финансиране на стойност около 300 млн. евро.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега