Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 5 000 души настояват за повишаване на майчинството в онлайн петиция

Над 5 000 души настояват за повишаване на майчинството в онлайн петиция

Инициаторите на подписката настояват обезщетението през втората година да бъде обвързано с минималната заплата.

Към момента, майчинството през първата година у нас се изчислява в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

През втората година обаче майката получава фиксирано месечно обезщетение в размер на 380 лв. на месец. При обсъждането на Бюджет 2020 имаше предложение за повишаването му, но то беше отхвърлено от Министерството на Финансите и сумата бе замразена.

И макар темата да не е нова, в навечерието на 2020-а година тя бе върната на дневен ред в общественото пространство чрез онлайн петиция, инициирана от Петя Данданова. Нейното настояване е обезщетението през втората година да бъде обвързано с минималната заплата, която от 01.01.2020 г. е в размер на 610 лева.

"Майчинството за втората година остава 380 лв. и не се повишава нито с 1 лев, въпреки че всички цени и услуги, необходими за отглеждането на дете постоянно се повишават. В същото време субсидиите на партиите за всеки един от гласовете ни бяха увеличени 8 пъти (от 1 на 8 лева), а след това ни информираха и че е нужно да се купи нов самолет за властта.

Мисля, че в ситуация на демографска криза и рекордно ниска раждаемост е нужно българските семейства да се мотивират да създават деца и една от стъпките към по-добри условия в България е повишаването на майчинството за втората година. Тя не е достатъчна сама по себе си, но е едно необходимо начало", пише авторката Данданова.

Към 8-и януари, за по-малко от месец, петицията е подкрепена от над 5 400 души.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега