Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Най-големите български IT мениджъри ще управляват софтуерната гимназия в Бургас

Най-големите български IT мениджъри ще управляват софтуерната гимназия в Бургас

Бъдещото софтуерно училище обедини Общински съвет и Общината.

Мениджърите на най-големите IT компании в страната ще участват в управлението на новата софтуерна гимназия в Бургас. Днес Общинският съвет единодушно прие решение за разкриването на новото учебно заведение, което ще използва базата на Професионалната техническа гимназия в кв. “Меден рудник”. Общо 40 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се" бяха регистрирани при гласуването на докладната.

Предложението е входирано от кмета Димитър Николов. Той посочи, че в настоятелството вече са приели да участват преподавателите от двата бургаски университета, както и мениджърите на някои от най-големите технологични компании в страната. Кметът Николов заяви, че е разпратил и писма до интернационалните IT гиганти като Microsoft, Google, Apple и други.

"Далеч съм от мисълта, че те ще се трогнат от писмото на бургаския кмет, но един да ни обърне внимание, това ще е добре дошло", коментира още Николов и посочи, че устно ангажимент за подкрепа Общината е получила от Microsoft.

Докладната получи известни критики, свързани със средствата, които ще бъдат необходими за оборудването и сформирането на преподавателския екип на подобно средно училище, както и за издръжката на учебното заведение до влизането на делегираните бюджети. Градоначалникът призна, че към момента необходимият бюджет не е събран, но посочи, че се работи по въпроса. Той добави, че тази седмица ще води и разговори с Министерството на финансите.

Преобладаващите коментари в залата на Общински съвет обаче бяха в подкрепа на новата IT гимназия. Редица съветници поздравиха администрацията за идеята и изразиха надежда, че учебното заведение, което ще бъде първо по рода си в цялата страна, ще бъде успешен проект не само за Бургас, но и за цялата страна и технологичния сектор. Символично IT гимназията се оказа "помирителна" докладна, която обедини съветниците и провокира много думи на възхвала към кмета и Общината.

Учебното заведение ще подготвя кадри в сферата на “Програмно осигуряване” и “Приложен програмист” със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. Учениците и от двете професионални направления ще изучават всички съвременни програмни езици Java, C, C++, JavaScript, “NET”. Те ще се запознават отблизо с разработките за изкуствен интелект, роботика и др.

С навършване на пълнолетие, учениците ще могат да започнат работа в т.нар. "училищни фирми", където ще осъществяват реални проекти, за да придобият опит още по време на обучението си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега