Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Най-корумпирани са чиновниците във Велико Търново, Кюстендил и Перник

Най-корумпирани са чиновниците във Велико Търново, Кюстендил и Перник

Сред най-подкупните бизнесът оценява и чиновниците в столицата.Това показват разпространени вчера данни от второто проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: показатели за развитие", проведено през май тази година.

Чиновниците, полицаите, съдиите и работещите в инспекцията по труда във Велико Търново, Кюстендил и Перник са най-корумпираните в страната. На другия полюс са колегите им от Смолян, Монтана и Търговище. Сред най-подкупните бизнесът оценява и чиновниците в столицата.Това показват разпространени вчера данни от второто проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: показатели за развитие", проведено през май тази година, цитирани от в. "Сега".

В него анкетираните 1680 фирми от цялата страна дават оценката си за работа на местната администрация и възприятията им за корупция. Пълните резултати ще бъдат представени през ноември.Общата оценка на бизнеса за нивата на корупцията през тази година се влошава спрямо първото проучване от 2012 г. Анкетата на ИПИ оценява възприятията на бизнеса за корупция в областната и общинската администрация, полицията и органите на съдебната власт, както и в местните подразделения на Инспекцията по труда.

За втора поредна година Кюстендил и Перник се нареждат сред трите града с най-високи възприятия за корупция. Велико Търново, сочен от бизнеса като най-подкупен сега, получава оценка от 2.41. Според анкетата оценка 1 е най-ниската възможна, тоест това са градовете с най-висока корупция. Почти на еднакво ниво по корумпираност със старата ни столица е Кюстендил - 2.51. Перник завършва злощастната тройка с оценка от 2.86. Смолян, Монтана и Търговище са отличниците в тазгодишната анкета, като са получили оценки малко над 4 (най-високата оценка е 5).

Смолян и Търговище за втора поредна година са сред трите области с най-ниски възприятия за корупция.Анкетата оценява и различните администрации поотделно. Така областната и общинската администрация на Кюстендил са най-корумпираните в своите категории според фирмите. Оказва се, че според компаниите великотърновските полицаи са най-изкушените от подкупи, а след тях се класират софийските и сливенските им колеги. Анкетата показва, че бизнесът възприема като най-корумпирани органите на съдебната власт във Велико Търново, Кюстендил и в столицата.

Чиновниците в Инспекцията по труда са най-корумпираните отново във Велико Търново, Стара Загора, Кюстендил.Близо 15% от анкетираните фирми признават, че в техния сектор се дават често или много често подкупи на чиновниците, за да се спечели дадена обществена поръчка. Нагласените търгове с ограничаващи и дискриминационни условия в полза на определени компании са сред най-сериозните проблеми у нас. Близо 12% от фирмите смятат, че за да се получи регистрация или определено разрешение от местната власт, често или много често се плаща нерегламентирано.

При тези данни не са изненада твърденията на фирмите, че работят най-зле с администрациите на Велико Търново, Кърджали и Кюстендил. Най-добро е взаимодействието с чиновниците във Варна, Бургас и Пловдив, сочи още проучването. Тук се има предвид оценката за отзивчивостта на служителите, тяхната квалификация и умения, скоростта на обслужването, яснотата на местните изисквания и регулации и неподкупността на администрацията като цяло. През тази година цялостната оценка на бизнеса за работата му с местните власти също е по-ниска спрямо 2012 г.

Като най-неотзивчиви бизнесът оценява чиновниците в Благоевград, в София и в Стара Загора. По петобалната система те получават тройки. Най-отзивчиви се оказват работещите в администрациите на Варна, Бургас и Пазарджик - те получават съответно оценки от почти 4, 3.80 и 3.57. По критерия неподкупност най-добре се представят Бургас, Пазарджик и Смолян. С най-ниски оценки, съответно най-подкупни, са служителите във Велико Търново, в София и Кърджали. По бързина на обслужване Смолян, Пазарджик и Пловдив оформят челната тройка, докато най-мудни се оказват чиновниците в Кюстендил, Благоевград и Кърджали.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега