Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Националната етнографска изложба "Вотиви" гостува в Бургас за Никулден

Националната етнографска изложба "Вотиви" гостува в Бургас за Никулден

Официалното откриване на експозицията ще се състои в навечерието на празника на града в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69.

Националната етнографска изложба "Вотиви" гостува в Бургас за Никулден. Официалното откриване на експозицията ще се състои в навечерието на празника на града в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69.

В изложбата са събрани най-интересните образци на вотиви - оброчни фигурки от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито „Етъра”.

Вотивите представляват фигурки, изработени от метал, които са били слагани върху икони. Терминът се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Народът ни ги е наричал оброци.

Думата оброк се използва както за акта на самото обричане или обещание, така и за обречения предмет. Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от начините за установяване на пряк контакт с божество.

Вотивите се поставят на червен конец или директно с восък върху иконата. Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи, показващо добро познаване анатомията на човешкото тяло. Оброчните практики се практикуват в районите на Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България.

Официалното откриване на изложбата ще се състои в 17:00 ч. на 5 декември 2017 г. (вторник) в централната зала на Етнографската експозиция към РИМ Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега