Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нашата Коледа: Джинджифилова къщичка

Нашата Коледа: Джинджифилова къщичка

Днес отново ще се спрем на една нова за страната ни традиция, която обаче е не по-малко атрактивна и апетитна.

11 дни остават до Коледа. Днес отново ще се спрем на една нова за страната ни традиция, която обаче е не по-малко атрактивна и апетитна - джинджифиловите къщички. Те се правят от платки джинджифилово тесто и други сладки изкушения за декорация.

Иисторията на джинджифиловите сладки започва около 11-и век, когато кръстоносците донесли в Европа известните днес като зимни подправки - канела, карамфил и др. Майсторите бързо открили, че джинджифилът е не само вкусен, но има и естественото свойство да запазва хлебните изделия за по-дълго.

Традицията да се правят къщички от джинджифилово тесто пък започнала в Германия в началото на 19-и век. Според някои историци тя произлиза от приказката за Хензел и Гретел, които открили в гората къща, направена от сладки и захарно тесто. Други автори спорят, че Братя Грим са заимствали идеята от вече съществуващ обичай да се строят декоративни колибки от бисквити, но при всички случаи, традицията бързо се разраснала и обхванала дори Америка.

Днес се строят не просто горски хижи, а цели замъци. Една от най-популярните джинджифилови къщички е Белият дом - резиденцията на президента на САЩ. Тази “къщичка” става все по-атрактивна с всяка изминала година. От 1991 година в Берген (Норвегия) пък строят цяло “джинджифилово селце”.

Джинджифиловите къщички присъстват и в книгата за рекорди Гинес. Най-големият вкусен макет бил построен в Тексас през 2013-а година. “Къщичката” била с размери 234 кв. м и била изградена с благотворителна цел, в помощ на лечебно заведение.

Основата на джинджифиловата къща се прави от джинджифилово тесто. То се приготвя като се размесват брашно, бакпулвер, сода, сол, джинджифил, канела и карамфил. В голяма купа се разбиват масло, кафява захар и яйце. Добавя се меласа и ванилия. След това „мокрите“ съставки бавно се изсипват при „сухите“, като непрекъснато бъркаме докато не се получи гладка смес.

Тестото се оставя да почине на стайна температура за 2 до 8 часа. След това се разточва и се изрязват необходимите за изграждането на къщата фигури. Добре е предварително да си подготвите картонени или хартиени шаблони. Когато са готови, платките се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 8 до 15 минути, в зависимост от големината на елементите. Когато са готови, оставете ги да изстинат.

Най-популярна е декорацията със захарна глазура, която се използва и като “лепило” за отделните елементи. А те могат да бъдат захарни, шоколадови или желирани бонбони, фигурки от захарно тесто, различни бастунчета и лакомства. Приготвянето на джинджифиловата къщичка само по себе си е забавно занимание за цялото семейство, а след това тя се превръща и в декорация, част от празничната трапеза и повод за усмихнати спомени. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега