Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нашата Коледа: С аромат на коледни курабийки

Нашата Коледа: С аромат на коледни курабийки

8 дни остават до Коледа. Време е в кухнята да заухае на канела, карамфил и вкусни бисквитки. Днес ще Ви разкажем накратко откога и защо печем бисквити за празника и ще Ви предложим две от най-популярните рецепти.

8 дни остават до Коледа. Време е в кухнята да заухае на канела, карамфил и вкусни бисквитки. Днес ще Ви разкажем накратко откога и защо печем бисквити за празника и ще Ви предложим две от най-популярните рецепти.

Печивата са част от храненето на човека от векове, да не кажем, от зората на кулинарията. Бисквитите и курабиите, обаче, стават част от коледната традиция някъде през ХVІ век. По това време сладкишите били нормална част от пиршествата, но само за най-богатите и знатни семейства.

Обикновено в направата им се използвали масло, изсушени плодове и традиционните „зимни“ подправки като пипер, канела, индийско орехче, джинджифил и карамфил, които били достатъчно скъпи.

Първообразът на днешните сладки често е отнасян към Кръстоносните походи, когато кръстоносците носели със себе си изсушени плочки от хлебни трохи, мед и много подправки. Съвременната форма и вид на бисквитите като цяло пък датира от времето на британската кралица Елизабет І, която често поръчвала на готвачите си да приготвят джинджифилови фигурки, наподобяващи лика на знатните гости, които посрещала с тези лакомства.

Тази традиция бързо обхванала Европа и с течение на времето рецептите се размножили и днес са ни известни десетки вариации на коледните сладки. Вкусовете и формите са какви ли не, но подправките в класическите коледни рецепти винаги остават същите – канела, карамфил, джинджифил, пипер, индийско орехче.

Джинджифиловото човече е сред най-известните коледни традиции. Смята се, че британската кралица Виктория и принц Албърт първи съотнесли традицията към Коледа, включвайки джинджифиловите сладки в празничното меню. Ето и съвременната рецепта за джинджифилови сладки:

Първо се размесват брашното, бакпулвера, содата, солта, джинджифила, канелата и карамфила. В голяма купа се разбиват маслото, кафявата захар и яйцето. Добавя се меласата и ванилията. След това „мокрите“ съставки бавно се изсипват при „сухите“, като непрекъснато бъркаме докато не се получи гладка смес.

Тестото се разделя на две части, увива се в найлон или прозрачно фолио и се оставя да почине на стайна температура за 2 до 8 часа. Тестото се разточва и се изрязват различни фигурки, които се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 7-10 минути.

Ако пък предпочитате по-изчистените рецепти, предлагаме Ви и такава за обикновени меденки – чисти или слепени с шипков мармалад или конфитюр:

Първо разбиваме яйцата, заедно със захарта, добавяме олиото и меда. Пресятото брашно се размесва със содата и канелата. След това лъжица по лъжица се прибавя към „мократа“ смес, като непрекъснато разбиваме. Когато започне да се сгъстява, тестото се вади от купата и се размесва на ръка. Тестото трябва да остане лепкаво и средно твърдо. Готовото тесто се разточва и оформя в желаните форми, които се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна докато порозовеят.

Приятно прекарване в кухнята и добър апетит!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега