Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Непосилни такси гонят спортните клубове от конната база

Непосилни такси гонят спортните клубове от конната база

Правилник за дейността на конна база „Парк Езерото” предизвика възмущение и недоволство у бургаските клубове по конен спорт.

Правилник за дейността на конна база „Парк Езерото” предизвика възмущение и недоволство у бургаските клубове по конен спорт. В отворено писмо до медиите председателя на Клуб по конен спорт „Кан Крум – Бургас”, Георги Базотев, сигнализира за проблемите в конната база, които през последните няколко месеца ескалират и вече са довели до напускането на базата на един от спортните клубове. Основната причина за проблема са високите и непосилни такси. Предоставяме ви пълният текст на писмото без каквато и да е редакторска намеса:                                              

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА БУРГАС   

Г-Н ДИМИТЪР НИКОЛОВ   

ДИРЕКТОРА НА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ “СПОРТНИ ИМОТИ, ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ“  

Г-Н ЖИВКО ИВАНОВ  

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ   

 

ОТВОРЕНО ПИСМО  

от   Георги Базотев, председател на УС на Сдружение с нестопанска цел Клуб по конен спорт „Кан Крум-Бургас”  

Уважаеми г-н Николов,

Уважаеми г-н Иванов,

Уважаеми журналисти,  

Обръщам се към Вас с тревога за случващото се в общинския Конно-рехабилитационен комплекс в „Парк Езеро“ и настоявам обществеността да разбере дали  Община Бургас иска да развива този красив спорт или да го убие чрез опита си да печели от него. Последствията от случващото се в конната база вече факт - Клуб за конен спорт „Черноморец Бургас” взе решение да не провежда тренировки в конна база „Парк Езеро”.

Според предложения от ръководството    на конната база правилник за провеждане на тренировките от клубовете по конен спорт, излиза, че клубовете трябва да работят на загуба. Половината от приходите трябва да се внасят в ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи”,  независимо от това, че тези приходи не са печалба, а разходно -покриващи средства. Недостигът на пари и досега бе хроничен, но оттук – нататък това означава, че тренировки няма да могат да бъдат провеждани. ОП „СИПГ” ни налага и наем в разрез със Закона за спорта и общинската Наредба, според които спортните бази (или части от тях), се предоставят безвъзмездно или срещу стимулиращ спорта наем! 

Така се постъпва с останалите спортни клубове в Бургас, за които безвъзмездно са отделени места за тренировка в спортните зали. В конния спорт – напротив. Откакто е създаден, първият бургаския клуб за конен спорт плаща без отстъпки наем в конната база, събира средства за частично или пълно финансиране на спортни мероприятия, а за напред трябва да отчислява половината от клубните си такси и да плаща допълнителен наем върху съоръженията, които сам е изградил по препоръка на Община Бургас.

Поставени сме в абсурдна ситуация -  спортът с най-много разходи да се възприема от Община Бургас като източник за доходоносен бизнес. Настоявам да получа разумен отговор защо по този начин се прогонват спортните и треньорски кадри, които за пет години спечелиха уважението на конно-спортната общественост в страната? Повод за моята тревога е полученото в Община Бургас писмо от Българска федерация Конен спорт с дата 28 юни 2012 г. (факсимиле на което прилагам).

Излагам пред Вас цялата история на Конна база – Бургас. Нека обществеността на града знае откъде сме започнали, докъде и по какъв начин сме стигнали. Позволявам си да оповестя всичко това, тъй като съм пряк участник в събитията от самото начало:  

2002 г.: 180 декара в парк Езеро са отдадени на концесия от Община Бургас на Общинската фирма „Обреден комплекс” ЕООД за изграждане на конно -рехабилитационен комплекс.  

Юли 2007 г.: Откриване на конно -рехабилитационен комплекс „Парк Езеро” в Бургас.  

Февруари 2008 г.: Регистрация на Сдружение с нестопанска цел - Клуб по конен спорт „Кан Крум-Бургас” Основната причина за регистрацията е необходимостта от въвеждането на норми за безопасен спорт, поради зачестилите тежки травми. Клубът успява да задържи разколебания треньорски състав и монтира първите тренировъчни препятствия като начална материално-техническа база.  

2009 г.: Членове на ККС „Кан Крум-Бургас” купуват състезателни коне за участие в състезания. Самият клуб осигурява тренировъчни коне за подготовка на млади ездачи (Заб. Тренировъчните коне се различават по темперамент от спортните). Идват и първите спортни успехи на ККС „Кан Крум-Бургас”.  

2009-2011г.: Конно-спортната дейност почти е затихнала. Организират се традиционни празници като Тодоровден, контролни състезания от местно значение. Конната база работи без назначен Управител. Липсата на ред и ветеринарно-медицински контрол води до безредие, нездрава и  антивъзпитателна за младите ездачи атмосфера. През този период за първи път е пропусната възможността да се въведат добри практики и спортно – възпитателна среда. Участниците в процеса са разочаровани, но бургаската общественост продължава да се радва на красотата на спортните прояви и постижения.  

Юли 2011 г.: Тече подготовката за първия Турнир по конен спорт „Купа Бургас”. Конно-спортната общественост в страната очаква резултата с интерес. За цяла България Бургас е интересен и предпочитан крайморски град, но подобни прояви в него не са провеждани, за разлика от други градове, където имат многогодишни традиции. Община Бургас не е подготвена с финансови средства и може да подпомогне състезанието с разрешителните режими и подобряване на обстановката в парка, което и прави. По молба на Община Бургас основната част от организационната и пълната финансова тежест поема ККС „Кан Крум-Бургас” - чрез собствени средства и от спонсори. Големият проблем за това състезание е осигуряване на условия за краткотрайно пребиваване на около сто коня. ККС „Кан Крум-Бургас” решава задачата като наема мобилни боксове, построява допълнително „стоила” за 26 коня, монтира поливна система за пясъчния манеж, състезателни препятствия, рекламни стойки, приспособления за подравняване на манежа и т.н. Основната насока е, че състезанието се прави за зрителите, а не е тясно професионално.  

06-07 Август 2011 г.: На първия за Бургас Турнир по конен спорт „Купа Бургас” големият победител е публиката! По време на уникалната за страната ни нощна надпревара преди финалния кръг, в 22.30 ч., в неделя, 7 август, електрическата система не издържа. Публиката търпеливо и с достойнство изчаква в пълна тъмнина и тишина отстраняване на повредата в 23.00 ч., за да присъства на финалния кръг. Специализираното списание „Езда“ излиза със статия, в която се казва:  „В черноморския град Бургас в началото на месец август се проведе турнир по конен спорт, за който ще се говори толкова дълго, колкото подобно нещо не се е случвало в спортния живот у нас през последните двайсетина години.” Българската федерация по конен спорт сравнява турнира с турнири в   европейските държави, прославени със своите с традиции в този спорт.   

Август 2011- Март 2012 г.: Това е периодът след впечатляващото първо национално състезание. Направените дълготрайни и малотрайни подобрения от страна на ККС „Кан Крум-Бургас”, въпреки договореностите с Управителя на „Обреден комплекс” ЕООД Магдалена Карастоянова, че ще се ползват от спортния клуб за подобряване на качеството на спортната дейност, са оставени в състояние на безконтролно ползване. На клуба е предоставена възможността да ги поддържа. Въпреки че мобилизираните от ККС „Кан Крум-Бургас” средства за провеждане на бургаския турнир се равняват на наема за ползване на цялата конюшня за 14 месеца, спортната дейност не получава договорените облекчения. И настъпва неизбежното  - след като членството ти вменява само и единствено допълнителни ангажименти и разходи - клубът става излишен за своите членове!

Март - Юни 2012 г.: В коректно очакване на по-добри управленски времена, ККС „Кан Крум-Бургас” провежда регулярната си спортно – методическа дейност, участва в спортни лагери, обучения, разбира се платени. Постига впечатляващи резултати. На единственото състезание в страната - кръг от Световната купа, квалификация за европейски и олимпийски игри, представителят на ККС „Кан Крум-Бургас”  става призьор във всички паркури (надскачания), в които участва. Нито един друг екип от нито един друг клуб не постигна подобен резултат, като се има предвид, че нито един кон или състезател от тези, които се представят по-добре в отделните паркури, в момента не се състезава в България. На следващото голямо спортно събитие – в централната конно-спортна база във Войводиново, Пловдив, от четири участия, екипите на ККС „Кан Крум-Бургас” постигнаха три първи и едно второ място.  

01 Юни 2012 г.: Стопанисването на конна база „Парк Езеро” преминава в ръцете на Общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи”. Отношението на досегашния собственик „Обреден комплекс” ЕООД бе въпрос на мениджърско виждане от страна управителя му, като основната му цел НЕ бе развитието на конния спорт в Бургас. Такава трябва да бъде  целта на ОП „СИПГ”. Може би и точно заради това конният спорт е единствения, с който Общината иска да се занимава лично?! Лично означава, че според предоставения ни Правилник за вътрешния ред на конна база „Парк Езеро” (чудесно е, че най-после има правилник) спортен клуб може да обучава до двама картотекирани състезатели на кон и треньор.

За останалите състезатели трябва да плаща допълнителни такси. Така, през годините, докато се подготвя за състезание и картотекиране, всеки потенциален състезател трябва да заплаща допълнително 10 (десет) лв. на тренировка, за да може да ползва квалифицирания клубен треньор. Доскоро цялата такса за тренировка бе 10 лева. За сравнение, според предоставения ни Правилник, всеки неклубен наемател може да предостави списък от 5 (пет) души на един кон, без условия, които могат да яздят без допълнителни такси. Нямаме нищо против свободните наематели, но така от стимулирането на спортните клубове и спорта като цяло, се стига до ограничаване.

Този правилник решително води към дискриминиране на клубната и спортната дейност, защото по закон спортната дейност може да бъде само клубна. Излиза, че за единствения спорт, с който Общината се занимава лично, според Програмата за развитие на тази конна база, трябва да се  създаде общински клуб. По закон общински клубове или клубове с общинско участие НЕ може да има, защото повечето спортни бази са общински или държавни. Ще бъдат нарушени поне два закона и Конституцията в частта  за правото на свободна конкуренция. Според чл.19.(3) от предоставения ни Правилник, спортните клубове „нямат право...... да развиват друга дублираща дейност, извършвана от ОП „СИПГ”.

Без да са упоменати границите на действие на ОП „СИПГ”! Това означава, че ако ОП „СИПГ” започне тренировъчна дейност с приети на пансион спортни коне, то ККС „Кан Крум-Бургас” трябва да прекрати тренировъчната си дейност. Ако наистина конният спорт стане единствения, с който Община Бургас се ангажира лично, то законовата форма да го осъществи, е чрез клуб – сдружение регистрирано в обществена полза, като ККС „Кан Крум-Бургас”. Припомням, че от 2009 г. има решение на Общото събрание на клуба в УС да бъде включен представител на Община Бургас. В крайна сметка Общината представлява интересите на своите жители и един спортен клуб трябва да се съобразява с това.

До 1 Юни 2012 г. обяснението на бившия стопанин на конната базата бе, че е търговски субект и трябва да връзва бюджета на дружеството, от което следва, че няма как да му бъде вменено задължение да облекчи и помага за  развитието на спорта. Едно от основните задължения на Общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи” сега е да създава именно условия за развитие на спорта. Но дали е така? От началото на м. юли ККС „Кан Крум-Бургас” трябва да плаща такси за поливната система, препятствията и приспособленията, които изгради със собствени средства по искане на Община Бургас и  поддържа безвъзмездно в продължение на години. За други от съоръженията, може би, ще „имаме избор“ да демонтираме или да предоставим за безвъзмездно ползване на новия стопанин на базата?

Истината е, че Клубът ще бъде силно или напълно ограничен в провеждането на тренировки, но ще има право да се явява на състезания. В същото време освободените от клубни задължения наематели ще могат   свободно да провеждат тренировки, но пък няма да могат да се явяват на състезания. Стигаме до абсурдната ситуация да подготвяме създаването на общински клуб, който ще работи без административни ограничения, но няма да може да се регистрира защото е незаконен!   26 Юни 2012 г.: Българската федерация по конен спорт научава, че ККС „Кан Крум-Бургас”, както и нито един друг местен клуб, не е желан за съорганизатор на тазгодишния Турнир по конен спорт „Купа Бургас – 2012”, който трябва да се проведе за втора година на 4 и 5 август – (прилагаме писмото на Федерацията до Община Бургас)  

Господа, в другите градове на България знаят, че този спорт не е бизнес. Ползата от него идва от формирането на физическа култура и особено от възпитанието на подрастващите.  Не допускайте да изчезне магията на този спорт с неговото заличаване. До преди пет години взаимоотношенията ни изглеждаха по-прости. Работехме в симбиоза със стопанина, като се надявахме постъпващите средствата, извън издръжката на базата, да отиват за развитието на спорта.

Вярвахме, че с идването на новия стопанин в лицето на „Обреден комплекс“ ЕООД, с управител Магдалена Карастоянова, това ще се случи, но останахме излъгани. Сега, когато конната база премина на директно подчинение на Общината чрез Общинското предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“, разбираме, че усилията ни в тази посока са били напразни, защото ситуацията изглежда безнадеждна.  Хората на Бургас искат да живеят по-добре в най-добрия град за живеене. Вярвам, че развитието на този красив спорт ще помогне да постигнат тази цел.    

С уважение: Георги Базотев Председател на УС на Сдружение с нестопанска цел  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега