Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Двата завода да купят мониторингови станции, които да следят за замърсяване

Николов: Двата завода да купят мониторингови станции, които да следят за замърсяване

Общината няма право да налага глоби, но ще продължи да настоява МОСВ да задължи промишлените замърсители - двата големи завода в региона, да закупят мониторингови станции.

"Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение на измерваните от тях показатели, притесненията и недоверието на хората са факт, както и неприятните миризми в определени дни. Затова настоявах още в сряда, да бъде насрочена среща в екоинспекцията с представители на най-големите промишлени предприятия, на която да бъдат поканени и екоорганизации, инициативни комитети, граждани, медии, Комисията по екология и РЗИ Бургас". Това коментира кметът Димитър Николов в отговор на поредния насрочен протест срещу замърсяването на въздуха в Бургас.

"Опасенията на хората безспорно означават, че те не получават адекватна и навременна информация от компетентните контролни органи – РИОСВ и РЗИ, както и от самите предприятия", допълва градоначалникът. Той бе категоричен, че Общината няма право да налага глоби, но ще продължи да настоява МОСВ да задължи промишлените замърсители - двата големи завода в региона, да  закупят мониторингови станции, които да бъдат монтирани в различни точки на града и да извършват 24-часов мониторинг на въздуха, а резултатите да се излъчват онлайн.

"Все още очаквам и отговор от екоминистерството за ново технологично решение за рекултивация на старите еко щети на рафинерията, както и за преразглеждане на комплексното разрешително на „Кроношпан“ и предприятието да бъде задължено да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха. Заради недоверието на гражданите настоявам да се предизвикат контролни замервания от Изпълнителната агенция по околна среда и резултатите да бъдат оповестени и разяснени на гражданите", пише още Николов.

Една от мерките, с които Общината ще допринесе за по-чистия въздух, е почистването на улиците, което стартира днес. Според градоначалника, чрез редовното миене на уличната мрежа ще се намали концентрацията на фини прахови частици. Кметът обяви готовност да предостави на РИОСВ мобилната станция, с която се извършват замервания на атмосферния въздух.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега