Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Щяхме ли да стигнем дотук, ако не бяхме прелиствали хартиените страници?

Николов: Щяхме ли да стигнем дотук, ако не бяхме прелиствали хартиените страници?

Вижте поздравителния адрес на бургаския градоначалник.

Кметът на Бургас Димитър Николов отправи поздравителен адрес към своите съграждани по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Градоначалникът поздрави и всички хора на словото и културата, които приемат днешния 24 май и за свой професионален празник.

Ето какво написа Николов*:

"Уважаеми учители, просветни и културни дейци, ученици и студенти, скъпи бургазлии,

Приемете в аванс моите поздравления за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!

Днес искам лично да засвидетелствам благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното - човешкото знание.

Цивилизацията е това, което дели човека от животинското царство, а в нейната основа стоят речта и писмеността, с които съхраняваме и предаваме богатия човешки опит на следващите поколения.

Благодаря Ви за това, че колкото и да е трудно понякога, колкото и да е изтощително, Вие, учителите и просветителите, сте тези, които давате грамотност и разпалвате любовта към думите и науката в децата, за да станат утре достойни, почтени и успешни хора. Културата и писмеността са устоите на всеки народ, на всяка нация и на всяко съвременно общество. Благодарение на тях сме се запазили и съществуваме днес.

Сега, когато живеем във време, в което все повече навлизат технологиите, компютрите и изкуственият интелект, може би много хора са склонни да пренебрегват значението на грамотността и на печатната книга. Но щяхме ли да стигнем дотук, ако не бяхме учили и писали, ако не бяхме прелиствали хартиените страници?

Кирил и Методий, заедно със своите ученици, отредиха на България достойно място върху културната и политическата карта на Европа, създадоха духовни мостове между нашия и другите народи. Те са заслужено признати за съпокровители на Европа, а българският език заема полагащото му се място сред официалните в Европейския съюз.

Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският и най-българският празник. На тази дата отново искам да заявя на всеослушание, че съм изключително горд с успехите на бургаските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти - всички, които допринасят за това славата на Бургас като културен, креативен и интелигентен град да не помръква.

На всички Вас - честит празник!"


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега