Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нов прочит на "Пинокио" запознава бургаските малчугани с оперното изкуство

Нов прочит на "Пинокио" запознава бургаските малчугани с оперното изкуство

Спектакълът е първото заглавие в програмата на най-новата инициатива "Детски уикенд в операта".

Нов прочит на популярната история "Пинокио" запознава бургаските малчугани с оперното изкуство. Спектакълът на композитора Александър Йосифов ще бъде представен за първи път в Бургас в събота, от 11:00 часа. Той е и първото заглавие в програмата на най-новата инициатива "Детски уикенд в операта".

Детската опера е базирана на популярната едноименна книжка на Карло Колоди. "Пинокио" е постановка на младия оперен режисьор Денис Иванов. Той прави световната премиера на творбата на Александър Йосифов преди три години на старозагорска сцена. В Бургас обаче вариантът на постановката ще е много различен, казва той.

Денис Иванов, завършил режисура при проф. Румен Нейков в НМА „Панчо Владигеров“, се стреми да избягва „дразнещите шаблони“ в детските спектакли. За себе си казва, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни, което е повлияло и на работата му. От приказните анимации той заема красотата и фантазията.

"Това е начинът, по който трябва да се гледа на детския спектакъл като жанр", казва той. Според него най-трудно е да се прави постановка за деца, защото тази публика е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и лошо. 

Заради работата по „Пинокио“ Денис Иванов изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди. Той е бил вдовец без деца, страдащ много от този факт, който обаче е станал вдъхновение да напише история за собствено дете. В това режисьорът открива нещо по-различно за самия Пинокио.

"Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията представлява книги, много книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение", разказва Иванов.

Детската опера "Пинокио" в Бургас ще бъде изпълнявана под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, който е от няколко месеца в екипа на Държавна опера – Бургас. Ролята е поверена на Бранимир Недков. Татко Карло ще бъде изигран от Петър Тихолов, а феята със сините коси - от Стефка Христова. 


Проектът "Детски уикенд в операта“ ще предложи едни от най-интересните заглавия за деца от оперното изкуство. Освен „Пинокио“, на малките зрители предстои да чуят адаптираната за детска публика опера „Вълшебната флейта“ на Моцарт, музикалната комедия „Четиримата близнаци“ от Георги Костов, мюзикълът „Патиланци“ от Александър Йосифов, изучаваната в училище Каравелова повест „Българи от старо време“, претворена в оперета от Асен Карастоянов, и др.

Спектакли за деца ще има минимум веднъж в месеца, в съботните дни. Целта е децата да се запознаят с оперното изкуство и да не го възприемат като твърде елитарно и дори скучно, обяснява директорът на Бургаската опера - доц. д-р Александър Текелиев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега