Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новата онлайн система за лични документи - скъпа и със строги изисквания

Новата онлайн система за лични документи - скъпа и със строги изисквания

В края на миналата година правителството одобри промени в два подзаконови нормативни акта, за да може да осъществи въвеждането на електронни услуги за издаване на лични документи за българските граждани, живеещи в чужбина. Използването на системата, обаче, се оказва твърде скъпо, а изискванията към гражданите - твърде строги, поради което струващата 700 000 лева платформа реално ще се използва рядко и от шепа хора.

В края на миналата година правителството одобри промени в два подзаконови нормативни акта, за да може да осъществи въвеждането на електронни услуги за издаване на лични документи за българските граждани, живеещи в чужбина. Използването на системата, обаче, се оказва твърде скъпо, а изискванията към гражданите - твърде строги, поради което струващата 700 000 лева платформа реално ще се използва рядко и от шепа хора, пише в-к "Сега".

На първо място, таксата при подаване на заявление в онлайн системата ще бъде 20 евро - два пъти повече, отколкото плащат нашенци на гише, въпреки че новата услуга е електронна. За сравнение, у нас гражданите между 18 и 58 години плащат по 18 лева, а младежите - по 13. Освен това, накрая заявителят трябва да се яви в консулската служба и да си получи документите лично, вместо да му бъдат доставени с куриер, което донякъде обезсмисля "онлайн" заявлението.

За да се възползват от новата услуга, желаещите трябва да отговарят и на редица строги условия, като например да имат  вече издаден български личен документ в последните 59 месеца и да са му били снети биометричните данни. Задължително е срокът на личните му документи да не е изтекъл. Ако е, той трябва да се яви лично в някое РПУ, за да бъде първо глобен. Необходим е и електронен подпис. Кандидатите за първи паспорт не могат да се възползват от услугите.

По оценка на Временните обществени съвети на българите в чужбина не повече от 0.1% от българите в чужбина разполагат с електронен подпис. Условието поръчаният онлайн документ да се взима от консулско представителство пък ще затрудни много хора, които живеят в градове, които са далеч от него. Всичко това превръща новата система в неизползваема, а вложените 700 000 лева в неоправдан разход.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега