Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Някои лондонски автобуси преминават на ново биогориво от... кафе

Някои лондонски автобуси преминават на ново биогориво от... кафе

Новото гориво е дело на малък британски стартъп, наречен "Bio-Bean".

Британците може и да се славят с това, че предпочитат чая пред кафето, но от понеделник тази ободряваща напитка ще стане задължителна част от сутрешната им рутина. Някои от автобусите в лондонския градски транспорт ще преминат на ново биогориво, добивано от... кафе.

Новото гориво е дело на малък британски стартъп, наречен "Bio-Bean", пише "International Business Times". Експертите са извлекли общо 6 000 литра масло от използвано смляно кафе, с което смятат да захранят резервоарите на някои от лондонските автобуси в началото на следващата седмица.

Начинанието отнело четири години. Предприемачите използвали отпадъчното кафе най-вече от лондонски кафенета. Инициативата е финансирана от голяма петролна компания. След извличането на мазнината, тя се смесвала с дизел, като по непотвърдена информация става дума за съотношение 80:40 дизел и биомасло.

Според авторите на идеята, добитото до този момент гориво е достатъчно, за да захрани един от лондонските автобуси за цяла година. 27-годишният автор на идеята - Артър Кей, коментира, че това е много ефективен начин за рециклирането на отпадъци в нещо полезно. Освен това, изчисленията показват, че биогоривото от кафе намалява въглеродните емисии с до 10-15%, при това без да са необходими модификации на двигателя.

"Вместо да изпращаме тонове отпадъчно кафе към сметището, където то да се разгради и да отдели метан и въглероден диоксид, ние го събираме, рециклираме и го превръщаме в обновяем ресурс, който да замени конвенционалните горива. Това е двоен успех", коментира възпитаникът на Станфордския университет. По думите му, новото биогориво може да се използва от всякакви автомобили с дизелов двигател.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега