Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ОДМВР - Бургас: Пешеходците също ще бъдат във фокуса на проверките при акция "Зима"

ОДМВР - Бургас: Пешеходците също ще бъдат във фокуса на проверките при акция "Зима"

6 ноември е обявен за ден без жертви пешеходци и велосипедисти на пътя.

Акция "Зима" 2018 стартира в цялата страна. Както обикновено, тя ще премине в три етапа. Първият вече започна. Той ще продължи до 10-и ноември, под мотото “С безопасно превозно средство на пътя”. 6 ноември е обявен за ден без жертви пешеходци и велосипедисти на пътя. Вторият етап ще премине под мотото “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, а третият - “Безопасно шофиране на пътя”. Тази трета част има няколко аспекта - ще се проверяват системите за безопасност и оборудването на автомобилите.

Това съобщи началникът на "Охранителна полиция и КАТ" при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев на специален брифинг с участието на директора на СБА – Бургас – г-н Михалев, директора на БЧК – Бургас - Виолета Радева,  директора на общинско предприятие "Транспорт" - Андрей Рунчев, ежегодния организатор на рали "Бургас" - Радко Петров и автомобилния състезател и председател на спортен клуб "Елена Тийм" - Бургас – Павлина Апостолова.  

В рамките на акцията, пешеходците също ще бъдат във фокуса на проверките, посочи началникът на „Пътна полиция” - главен инспектор Димитър Дачев. Той посочи, че само през октомври са глобени 30 души за неправилно пресичане. Заедно с партньорите в инициативата Акция "Зима" той призова пешеходците да не пресичат със слушалки и качулки, да носят светли дрехи и светлоотразителни жилетки при намалена видимост и през нощта.

От началото на годината имаме увеличение на пострадалите, в сравнение с миналата година, но същевременно с това имаме осезаемо намаление на жертвите, които са със 7 по-малко от 2017-а. Статистиката показва 366 тежки пътни инциденти, с 29 загинали и 485 ранени. Най-висок дял от ПТП-тата са с участие на пешеходци, посочи гл. инспектор Дачев.

От СБА също се включват активно в ежегодната акция, като и тази година предлагат безплатни автомобилни прегледи. "Нашето участие в акцията се изразява в това да помогнем на автомобилистите да се подготвят за зимата. До 20 ноември СБА ще извършва безплатни прегледи, включващи проверка на фарове, чистачки, антифриз. При необходимост ще се издават предписания за ремонти", посочи Михалев.

Що се отнася до най-голямата община в региона, директорът на ОП "Транспорт" към община Бургас - Андрей Рунчев посочи, че градът се готви усилено за зимни условия. Кърпежите по инфраструктурата продължават и ще продължат, докато времето го позволява. Освежават се пешеходните пътеки, които се боядисват с  бяла боя с по-високи показатели като трайност, с флуоресцентни характеристики. Работи се и по осветяването на тези пътеки.

"Задължително трябва да намалим скоростта при зимни условия. Зимните гуми ни дават спокойствие, но и те имат предел. Внимателно трябва да се работи с газ спирачки, съединител, волан, движенията трябва да са по-плавни. Включително при положителни температури подлезите и надлезите замръзват", коментира и професионалният автомобилист Радко Петров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега