Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ОДМВР с превантивни съвети към бургазлии преди празниците

ОДМВР с превантивни съвети към бургазлии преди празниците

Засилено полицейско присъствие за гарантиране безпроблемното протичане на Коледните и Новогодишни празници ще осъществи ОДМВР - Бургас. За осигуряването на добър обществен ред и сигурност за гражданите са изготвени допълнителни дежурства на служители, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува и се организират масови прояви в областта. За недопускане на инциденти и произшествия напомняме на гражданите да имат предвид следните превантивни съвети:

Засилено полицейскоприсъствие за гарантиране безпроблемното протичане на Коледните и Новогодишнипразници ще осъществи ОДМВР - Бургас. За осигуряването надобър обществен ред и сигурност за гражданите са изготвени допълнителни дежурствана служители, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува исе организират  масови прояви в областта.За недопускане наинциденти и произшествия напомняме на гражданите да имат предвид  следнитепревантивни съвети: 

Дискретно пазаруване                                     

Празничната суматоха в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалятмагазини и сергии и носят значителни суми, е  удобен момент за джебчии икрадци да направят „големия” удар. Джебчиите използват навалицата околопазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Тесе възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората иловко  отнемат портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външниджобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже,носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Това може да се предотвратис  предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.  Добрее да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или въввътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица (на пазара или в храма)чантите трябва да бъдат притиснати плътно.  За да бъде разкрита илипресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране наполицията - на тел. 112 или направо в РУ на МВР. 

Сигурност за жилището 

Радостта и веселието са по-пълни, когато сасподелени, затова мнозина предпочитат да посрещнат празника извън дома си. Зада няма неприятни изненади при завръщането,  е добре да се вземат мерки запредпазване на жилището и ценните вещи. На първо място отново е дискретността -не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома.Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящотопътуване. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо  затворени.  Добре е доверени съседи илироднини да наглеждат жилището.  В никакъв случай не  бива да сеоставят в дома големи суми пари. Ако жилището ще е празно само за еднанощ,  осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци санай-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.

Разумно шофиране 

Пътуването с личния автомобил също трябва дабъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колатае в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия. Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие,разумно поведение  и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри,заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости,рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитниводачи.  Шофьорите не бива да сядат зад волана,  ако въздействието напоетия алкохол не е отминало - контролът на пътна полиция в това отношение щебъде строг и безкомпромисен. 

Внимателно боравене спиротехнически изделия 

Еуфорията в новогодишната нощ предизвиква умного хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки. Товаудоволствие може да бъде споделено с децата, без да им се  разрешава самида ги изстрелват или палят.  По-безобидните пиротехнически изделия от родана бенгалския огън също могат да бъдат опасни, ако попаднат в близост долеснозапалими материи ( завеси, завивки, елхови клонки). Хвърлените презтерасата бомбички и бутилки  могат да повредят паркирани пред сградатаавтомобили, да наранят минувачи ... Абсолютно недопустимо, незаконно  имного опасно е емоционалната приповдигнатост да бъде изразявана чрез стрелба с ловно, газово или нарезно оръжие. 

Противопожарни мерки повреме на празниците 

Ще бъдат проверявани отоплителните съоръжения,електрически уреди, вентилационни инсталации, противопожарни уреди исъоръжения.Месец декември е наситен с празници,  свързани със събиране на големи групи от хора в питейни и увеселителни заведения, туристически икултурни обекти и др. В стремежа си да отговорят на очакванията на клиентите ида увеличат печалбите си, някои собственици допускат надвишаване на максималниякапацитет в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднилоуспешната евакуация на хората при инциденти.В тази връзка противопожарните служби започватзасилени проверки на обектите, в които ще се провеждат тържества.  

Служителите на Районните служби за пожарна безопасност и спасяване щепроверяват състоянието на отоплителните съоръжения, електрически уреди,вентилационни инсталации, противопожарни уреди и съоръжения. Освен постоянно съществуващите обекти, напроверка ще подлежат и разкритите с разрешенията на общините временни базари ищандове за продажба на храни и напитки.

От Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  се обръщаткъм гражданите със следните превантивни съвети:

Да не се оставят елхитеи други горими материали в близост до източници на запалване (свещички,бенгалски огън, отоплителни, нагревателни уреди и др.), на разстояние по-малкоот 1 метър.

Не оставяйте елхите безнаблюдение с включени по тях различни светещи елементи.

Да се използват самостандартни светещи елементи, отоплителни и нагревателни уреди.

Не хвърляйтебезразборно фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства. Те сапредназначени за използване на открити и безопасни места.

Под никакъв предлог недопускайте деца сами да си играят със свещичките, бенгалския огън и др.фойерверки.

Да не се оставятдомакинските уреди продължително без наблюдение, да не се покриват с дрехи,хартии и други горими материали.

При използване на ел.уреди да се има предвид опасността от претоварване на ел. инсталациите.

По време напразненствата в детски градини, училища и други обществени места вратите наизходите да са отключени и пътищата за евакуация да са свободни.

Отоплителните уреди натвърдо гориво да са разположени на разстояние най-малко 50 cm от горимиматериали.

В никакъв случай да несе разпалват печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), тъй катотова е опасно за хората и води до пожар.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега