Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ООН отбелязва Световния ден на дивата природа

ООН отбелязва Световния ден на дивата природа

Денят има за цел да се противопостави срещу престъпленията, разрушаващи крехката екосистема на нашата планета и да подчертае нуждата от защита на дивата природа.

Денят, в който България чества националния си празник - 3 март, фигурира и в календара на ООН - като Световен ден на дивата природа. Празникът е учреден през 2013-а година, като датата е избрана, тъй като на този ден е подписана Конвенцията за международна търговия на застрашени видове. Денят има за цел да се противопостави срещу престъпленията, разрушаващи крехката екосистема на нашата планета и да подчертае нуждата от защита на дивата природа.

Тази година мотото е "Да чуем гласовете на младите", информират от РИОСВ - Бургас. Основната идея е да се насърчат младежите по целия свят да се справят заедно със сериозните заплахи за дивата природа – загубата и промяната на местообитанията, свръх експлоатацията, незаконния трафик.

Над 14 000 вида бозайници и птици, над 8000 влечуги и земноводни и 30 000 вида риби, около 2 млн. вида безгръбначни и около 250 000 вида цветни растения са известни днес. Числеността на много от видовете намалява поради унищожаване на местообитанията или увеличаване на експлоатацията им.

През последните столетия основната причината за загубата на повечето от изчезналите растения и животни е човекът. Според експертите завинаги сме изгубили 17 вида и подвида мечки, 5 вида вълци и лисици, 4 вида котки, 10 вида диви говеда, овце, кози и антилопи, 4 вида коне, зебри и магарета, 3 вида елени. Изчезнали са цели видове птици и растения, а точният им брой е трудно да се определи.

Международният контрол на търговията със застрашени видове се извършва чрез Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES, в която членуват повече от 180 страни. Тя действа чрез забрана на международната търговия с непосредствено застрашени видове, както и чрез регулиране и наблюдение на търговията с други видове, които могат да се превърнат в застрашени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега