Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ОбС подкрепи желанието на администрацията да спасява Морското училище

ОбС подкрепи желанието на администрацията да спасява Морското училище

Общината ще издържа училището и ще се бори за връщане на ученическия интерес към него.

Общинските съветници почти единодушно подкрепиха желанието на администрацията да приеме под ръководството си Морското училище и да предприеме действия по възстановяването му.

Припомняме Ви, че до момента финансовото осигуряване на Морското училище е ангажимент на Министерството на образованието. С предложената промяна то ще се осъществява от бюджета на Община Бургас. Тя ще придобие и собствеността върху всички недвижими имоти на училището, които досега бяха държавна собственост.

Причината Община Бургас да поиска Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола” е, че през последните няколко години развитието й не е на необходимото ниво. Сравнителен анализ за последното десетилетие показва спад в броя на учениците.

В защита на предложението си кметът Димитър Николов изтъкна, че през последните години Общината се е погрижила за подобряването на базата на Автото и създаването на IT гимназия. Против се обяви единствено Живко Табаков, който изрази опасения относно имотите на Морското училище.

"Възможно е да има злоупотреби. Знам, че училището има финансово наследство в размер на 300 000 лева. Нека администрацията да направи проверка за тези средства и дали са похарчените по правилния начин", коментира той.

В залата се чуха и опасения по отношение на обезпечаването на кадровия капацитет. Консенсус бе постигнат по темата, че приемът на ученици трябва да се повиши, за да може учебното заведение да си позволи експертни преподаватели.


Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола” е създадена на 1 септември 1958 г. по предложение на тогавашното Министерство на хранителната промишленост и одобрено с Наредба на Министерството на народната просвета. През следващите години училището развива два профила - четиригодишен курс на обучение - техникум, и двегодишен промишлен курс по риболов и рибопреработка, с прием след завършен VII клас.

През 1971 година Техникумът по морски и океански риболов се военизира и е преименуван на Средно специално училище по морски и океански риболов “Ген. Владимир Заимов”. По-късно е девоенизиран, като първият цивилен випуск е приет през учебната 1983/1984 година. През учебната 1991/1992 година се откриват курсове за придобиване на квалификация: щурмани 5-та степен - обучение два месеца; мотористи - обучение три месеца. През 2003 г. училището придобива днешното си название - Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола”.

През учебната 2018/2019 година учениците се обучават тук по следните специалности: “Морско корабоводене”, “Корабни машини и механизми” и “Митническа и данъчна администрация”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега