Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областна администрация, Община и частни собственици си поделиха бившия Профсъюзен дом

Областна администрация, Община и частни собственици си поделиха бившия Профсъюзен дом

Близо 17 години продължава спорът за собственост.

Една от знаковите сгради в Бургас, тази на бившия Профсъюзен дом, ще заживее втори живот. Това стана ясно след влязла в сила спогодба за делба на помещенията в сградата.

Близо 17 години продължава спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственика. Докато текат тромавите процедури, сградата в центъра на града пустее и се руши. В годините са получени многобройни сигнали от бургазлии за умрели птици, превърнали се в предпоставка за разпространение на зарази.

Казусът търси решение от 2002 година. До успешната му развръзка се стига едва през 2019 след намесата на областния управител на област Бургас – Вълчо Чолаков, който действа като медиатор. Според споразумението за делба, собствеността на Община Бургас възлиза на 55,84% от сградата, държавата получава – 32,68%, а останалите части се поделят между частни собственици-реститути - между 3,8 и 1,9%.

Имотите, които Държавата получава, са с обща площ 1300 кв. м. и включват 3 партерни помещения и 6 офиса в сградата. Стойността им възлиза на близо 2 млн. лева. В Областна администрация Бургас вече е получена и обратна връзка от страна на частните собственици, с която изразяват благодарност към  областния управител за активността и постоянството при приключване на  17- годишната сага.

Засега плановете на бургаската областна управа са помещенията да бъдат предоставени за ползване на държавни ведомства. Единият от вариантите, който обсъждат експертите е в някои от тях да бъде настанен отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Бургас. Предоставяне на имотите за ползване от Административен съд Бургас, Държавния архив и Български червен кръст са сред другите варианти, върху които се мисли.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега