Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областна администрация пуска изцяло дигитален архив

Областна администрация пуска изцяло дигитален архив

Инициативата е на областният управител Вълчо Чолаков.

Областна администрация дигитализира архива си. Целта е облекчаване на гражданите и бизнеса при административно обслужване. Инициативата е на областният управител Вълчо Чолаков. Електронният архив ще съдържа над 51 000 документи.

Областна администрация Бургас ще бъде първата от28-те в страната, която ще предложи изцяло електронно обслужване на гражданите,отправили искания за информация от архива на ведомството. По думите на Чолакове недопустимо в 21 век хората да пътуват километри за един документ или дабъдат препращани от институция в институция. „Обслужването трябва да се случвамаксимално бързо и на едно място”, коментира той.

В процеса на работа областният управител установява, чеархивът на администрацията не е добре структуриран, между документите нямавръзка, на служителите се налага да търсят с дни, а всичко това удължававремето за обслужване. Последва разпореждане за пълна проверка, резултатите откоято са обработени 51 хиляди документа за собственост и над 19 хиляди досиета. 

За две години информацията за държавнитеимоти в областта вече е  структурирана поначин, който до този момент не е съществувал. Това значително скъсявасроковете, в които служителите отговарят на постъпилите искания на граждани. Чолаков доразвива започнатото с пълнадигитализация на документите.

Това става възможно посредством специално закупенсофтуер за управление на дигиталния архив и сканиращо устройство. Средствата замодерната техника са осигурени след съкращаване разходите за издръжка наадминистрацията, които областният управител предприема преди това. В „Държавенархив“ към Областна администрация Бургас се съхраняват книжа от далечната 1949г.

„Дигитализацията ще разшири и улесни достъпа до архивните документи без дасе застрашава тяхното физическо състояние. Обучихме екип, който да работи съсспециализираната техника, а целта която съм поставил пред екипа е до края нагодината да приключим започнатото. С дигитализирането на архива гражданите щемогат да получават административните услуги максимално лесно и няма да губятвреме и средства, особено тези, които живеят в най-отдалечените от областнияцентър населени места. От услугите ще могат да се възползват и останалитеинституции. Едно малко електронно правителство на местно ниво“- допълни ощеВълчо Чолаков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега