Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсъдиха възможностите за доставки на кипърски природен газ до България

Обсъдиха възможностите за доставки на кипърски природен газ до България

"Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, подчерта министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис.

Българскиятенергиен министър Теменужка Петкова и министърът на енергетиката, търговията,индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис обсъдиха възможностите задоставки на кипърски природен газ за страната ни. Двамата се срещнаха предипровеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруаритази година работна група по въпросите на енергетиката.

"В рамките наЕвропейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднаквипринципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, щеразвием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли - енергетиката",каза Петкова по време на срещата с министър Лакотрипис.

Тя запозна кипърския сиколега с развитието на проектите за диверсификация на източниците и маршрутитеза доставка на природен газ у нас – газоразпределителния център Балкан,междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за намерението набългарското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал завтечнен природен газ на Алексадруполис. По думите й кипърският природен газ еедна от опциите за захранване на газовия хъб. 

В момента сепровежда втората фаза на пазарния тест, в рамките на която компаниите щерезервират количества природен газ. Работим и по стартиране на общественатапоръчка за изграждане на интерконектора, допълни още Петкова.

"При подписванетона окончателното инвестиционно решение в началото на тази година, заложихмеопция капацитетът на проекта да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. приикономически интерес от страна на компаниите", припомни министър Петкова.

След срещата министърЛакотрипис заяви, че България е една от страните, включени в плановете на Кипърза изграждане на единен коридор за доставка на природен газ отСредиземноморския басейн към Европа. Газовото находище „Афродита“ в кипърскатаикономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителнизалежи, откривано през последните години.

"Възнамеряваме да доставяме природенгаз за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечненприроден газ на Алексадруполис“, подчерта Лакотрипис. „Добре запознати сме сплановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, каза ощетой и изрази желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията набългарското правителство за изграждане на хъба.  

МинистритеПеткова и Лакотрипис бяха единодушни, че диверсификацията на източниците имаршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни. Потози начин ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавостта на доставките заЕвропа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега