Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсъждат въвеждането на конституционната жалба

Обсъждат въвеждането на конституционната жалба

Съюзът на юристите в България и Обществото на конституционните съдии с изтекъл мандат организират експертна кръгла маса по проблемите на конституционната жалба. В рамките на срещата ще бъде обсъдена и необходимостта от въвеждането на конституционната жалба. Срещата ще се проведе под патронажа на резидента Росен Плевнелиев.

Съюзът на юристите в България и Обществото наконституционните съдии с изтекъл мандат организират експертна кръгла маса попроблемите на конституционната жалба. В рамките на срещата ще бъде обсъдена инеобходимостта от въвеждането на конституционната жалба. Срещата ще се проведепод патронажа на резидента Росен Плевнелиев.

Според законодателството в момента, КС не може да сесамосезира. Това трябва да направи един от субектите, посочени в чл. 150 отКонституцията на България. Това са най-малко на една пета от народнитепредставители, президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд,Върховният административен съд и главният прокурор.

От 2006 година насам, омбудсманът също може да сезира КС сискане за установяване на противоконституционност на закон, с който сенарушават права и свободи на гражданите.

За да даде право на гражданите също да сезират КС, щебъде необходимо внасяне на поправка във въпросния чл. 150. Как точно обаче щесе подават жалбите, каква ще бъде процедурата по разглеждането им и как да сеизбегне „лавината“ от нереални оплаквания, ще трябва да бъде изричнорегулирано.

Според проучване на общественото мнение в рамките наЮридически барометър, 64% от българските граждани смятат, че е необходимо да иматвъзможност пряко да се обръщат към КС в случай на нарушение на конституционнитеим права. Едва 18,3% са против възможността да се даде право на всеки единбългарин да подава жалба до КС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега