Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община, училища и бизнес ще борят глада за кадри заедно

Община, училища и бизнес ще борят глада за кадри заедно

Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

Местният бизнес се задъхва от липса на кадри. Това стана ясно в рамките на провелата се днес среща между представители на Общината, образованието и фирми от Бургас. Оказва се, че стотици работни места стоят незаети от месеци, тъй като няма кандидати, които да желаят и да могат да ги заемат.

В момента се търсят стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини и др. Това, от своя страна, е причината от бизнеса да твърдят, че безработица в региона няма. Просто кадрите не отговарят на търсенето.

Според представителите на фирмите, участвали в срещата, причината е масовият наплив към езиковите гимназии и висшите училища. В крайна сметка младежите завършват, а след това, поради невъзможност да си намерят работа, започват да се преквалифицират и да учат занаят.

Общото решение, до което се стигна, е да се работи изключително върху популяризирането на професионалното обучение в средното образование. Общината, гимназиите и бизнеса ще обединят сили в, както я определиха, "апостолска работа в училищата".

Община Бургас ще изготви списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Там те ще се постараят да убедят родителите, че живеем във време, в което овладяването на един достоен занаят често ти дава по-висок стандарт на живот от ученето в университет на какво да е, просто заради дипломата.

Целта на работодателите е да помогнат повече и качествени деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след това да следят развитието им, да помагат, да инвестират в тях, за да ги вземат във фирмата си веднага след абитуриентския бал.

В срещата взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев и Ивелина Стратева - директор на дирекция "Икономика и стопански дейности", директорите на три професионални училища - Коста Папазов/Електротехникума, Роза Желева/Механотехникума, Фотинка Въргова/Професионално техническо училище, Цанко Иванов от Бургаска търговско - промишлена палата,  директори и представители на мениджмънта от редица местни частни компании, Пристанище Бургас и общински фирми.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега