Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общината иска "Жабарникът" да стане част от "Тройката"

Общината иска "Жабарникът" да стане част от "Тройката"

Предложението е входирано в ОбС.

Общината с нов опит да се отърве от "Жабарника" - "язвата" в сърцето на Бургас. Кметът Димитър Николов е входирал докладна до Общински съвет, в която предлага теренът, отреден навремето за "Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване", да се превърне в градски площад, част от "Тройката". Чрез смяната на предназначението на имота ще се стопират заявените инвестиционни намерения за изграждането на голям търговски център, смята градоначалникът.

Сагата с централният имот започва през далечната 1989 г. Тогава е решено, че там ще бъде построен ГУМ. Оттогава започват и съдебните дела по отношение на продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие "НАР МАГ" ООД. През 2003 г. ликвидаторът на "НАР МАГ" ООД продава правото на строеж върху терена на частното дружество "ГИР 2" ЕООД, към настоящия момент "Мариета" ЕООД.

През 2008 г. Община Бургас предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 дка. Останалите 638 кв. м. са собственост на четири търговски дружества. Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център. Община Бургас счита, че това не отговаря на обществените нужди и че целият терен трябва да бъде отреден за голям градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за култура.

Ако Общинският съвет подкрепи това предложение, Общината ще започне да проектира и впоследствие да инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих. По този начин ще се ускори решаването на този дългогодишен проблем за града и ще се сложи край на лабиринта от съдебни дела. В момента делото по делба е едва в първа фаза, а следващата - може да продължи на три инстанции. Това означава още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е перспектива за благоустройство.

В предложението си до местния парламент кметът на Бургас се аргументира с необходимостта да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 дка, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови /паметник на културата/, площад "Баба Ганка", училище "Кирил и Методий", пешеходните зони в центъра на града, до бул. "Стефан Стамболов".

Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка, за събития и озеленяване ще създаде подходяща градска среда. Теренът ще бъде отреден за публична общинска собственост за изграждане на обект с първостепенно значение, което ще направи невъзможно застрояването му с търговски сгради и смяна на предназначението му в бъдеще.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега