Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общински терени изплуваха покрай последните случaи на застрояване по Черноморието

Общински терени изплуваха покрай последните случaи на застрояване по Черноморието

Но... всичко е законно!

Последните строежи, със скандален привкус, които се реализират по южното ни Черноморие си приличат не само по това, че са на метри от вълните. И при казуса с „Алепу“, и при този с къмпинг „Градина“ изплуват декари общинска земя, собственост на Созопол, харизана преди много години на частни инвеститори, пише БНР-Бургас.

На източния бряг – нищо ново. Сгради се вдигат на метри от морето, защитените територии и видове се опазват, според институциите, дюни няма, ЗУЧК не се нарушава.

Първият пример от изминалата седмица. Теренът, на който в момента се укрепва свлачището в местността „Алепу“ в размер на малко над 7 декара, е собственост на акционерното дружество „Алепу Вилидж“. Той е посочен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия. По данни на регистрите, акционерното дружество „Алепу Вилидж“ е създадено през януари 2005 г. Собствениците на дялове в него са имали Община Созопол с 34 % от общия капитал и Черноморска лизингова компания с 66 % от общия капитал. В устава на дружеството е описано, че предметът на дейността му е „изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилнообразно строителство и съответната инфраструктура, хотелиерство и ресторантьорство“. Черноморска лизингова компания е внесла близо 600 000 лв., а Община Созопол прави апортна вноска на 4 недвижими земеделски имота – частна общинска собственост. Общата им площ е малко над 29 декара. Общата им стойност тогава е оценена на малко над 1 200 000 лв., което надхвърля повече от двойно вноската на другия акционер. Според документа, „Черноморска лизингова компания“, е задължена да привлече необходимите инвестиции по строителството и пускането в експлоатация на туристическия обект, съгласно одобрения от Община Созопол проект.

Апортирането на имотите за включване в дружеството е гласувано през ноември 2006 г. от Общинския съвет на Созопол. При дебатите в залата е посочено, че всичко това ще е в полза на общината, тя само печели. Към днешна дата, настоящият кмет, Панайот Рейзи посочи пред БНР - Бургас, че Община Созопол няма участие в акционерното дружество, а теренът е частен. Кога обаче Общината се е изтеглила не става ясно. Както и къде е отишла ползата. Но строежът кипи, брегът се укрепва, законите са спазени, което е важно, защото ние сме правова държава.

Примерът с течащия строеж на „Градина“ е аналогичен. Екоинспекцията се произнася още през март, м.г., че в поземлен имот до плажа могат да бъдат изградени ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг. Земята е земеделска, а инвеститор е акционерното дружество „Градина“. Подобни планове е имало отдавна, издавана е и ОВОС, но тя е изтекла. Днес процедурата е оценка за степента на въздействие, светлината за строежа е зелена. Е, при спазване на предписанията.

Справка в търговския регистър показва, че още от създаването на „Градина“ АД, в съвета на директорите е небезизвестният бизнесмен Людмил Стойков – собственик на ваканционното селище „Дюни“, замесен в аферата САПАРД преди повече от 10 години и, общо – взето, с дълго бизнес – минало. Мандатът на настоящия съвет на директорите е изтекъл м.г., но няма публикувани данни за настоящия. Корпоративния имейл на „Градина“, обаче е в домейна на „Дюни“. Дружеството е учредено през 2003 г., а акционер в него, с 25%, е Община Созопол. Тя участва с апортна вноска от близо 40 дка земя, другият акционер – „Дюни“, с изпълнителен директор тогава именно Людмил Стойков, се ангажира да изгради вакакционното селище в имота. Пак повтаряме – близо 40 дка – срещу 25% дялово участие. Стоителството се бави с годините, заради смяната на местните власти, а и заради имотни спорове с друг собственик - АКБ „Форес“, зад която стоеше друг известен бизнесмен Николай Банев. В учредителен акт от събрание, проведено през 2011 г. обаче се казва, че „в последствие акционерът Община Созопол е прехвърлил акциите си на Дюни АД“. Другото дружество ги прехвърля на нов акционер – Анета Соколова. А капиталът се намалява от 5 милиона – на 50 000 лв. И пито – платено. Земята става изцяло частна. Близо 40 дка, а настоящите ресторант, бар и т.н. са на площ около 5.5 дка.

Но, да повторим, всичко е законно! А и, както казваше един политик, у нас няма виновни, има само обвиняеми.

Източник: БНР - Бургас

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега