Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общинският съвет на Поморие единодушен - градската болница ще обжалва решение на РЗОК

Общинският съвет на Поморие единодушен - градската болница ще обжалва решение на РЗОК

Заповедта ще бъде обжалвана по реда на Административно-процесуалния кодекс пред управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и по съдебен ред пред Административен съд-Бургас.

С пълно единодушие, Общински съвет Поморие възложи на управителя наМБАЛ-Поморие Женя Караилиева да предприеме действия по обжалване на издаденатаот РЗОК-Бургас заповед, с която касата отказва да сключи договор с местнатаболница и ограничава възможността за извършване на изследвания от пакет"Клинична лаборатория". Отказът е аргументиран с факта, че на територията наобщина Поморие вече има такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебнозаведение.

Заповедта щебъде обжалвана по реда на Административно-процесуалния кодекс пред управителяна Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и по съдебен ред предАдминистративен съд-Бургас.С приетото днесна извънредно заседание решение, общинските съветници упълномощиха кмета ИванАлексиев да окаже необходимото съдействие на управителя на МБАЛ-Поморие, кактои да предприеме действия за защита правата на болницата и пред другиинституции.

"Категоричнозаявявам, че въпреки законовите основания, към общинската болница и къмобщинската лаборатория е налице неравнопоставеност. Като мотив в отказа наРайонната здравноосигурителна каса да сключи договор с общинската лаборатория ецитиран текст от Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОКи Българския лекарски съюз.

В същото време обаче в Закона за лечебните заведенияе записано, че лечебните заведения оказват и извънболнична и болнична помощ.Създават се от държавата, от общините и от други юридически и физически лица иса равнопоставени, независимо от собствеността им.Точно тук епротиворечието. РЗОК се позовава на договор, който дори не е подзаконовнормативен акт и така нарушава Закона за лечебните заведения. Това епредпоставка за развитие на монопол. И не само предпоставка, а смея да кажа, чегодини наред в тази дейност има монопол.

Готов съм да сезирам не само Комисияза защита на конкуренцията, но и министъра на здравеопазването, постояннатакомисия по здравеопазване и всички парламентарно представени групи в 44-тоНародно събрание.Здравеопазванетое национален приоритет, заради това решение на проблема ще търся и приминистър-председателя Бойко Борисов и при президента на България Румен Радев",категоричен беше кметът Иван Алексиев.

"Не търсим виновни и неатакуваме никого, нито РЗОК – Бургас, нито НЗОК, нито лабораторията, която вмомента има сключен договор. Просто искаме заедно да се нагърбим сотговорността да защитим болницата на поморийци и да търсим правата на МБАЛ -Поморие", добави градоначалникът.

Решението сеприе с 18 гласа "За". Единствен, който не участва в гласуването на докладната,беше д-р Васил Костадинов – общински съветник и собственик на СМДЛ "ЛИНА" ЕООД.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега