Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общо 44 юнаци скочиха за кръста на три места в община Поморие

Общо 44 юнаци скочиха за кръста на три места в община Поморие

Стотици жители и гости отпиха за здраве от осветената вода и се включиха в последвалите литийни шествия.

На 6-ти януари православната църква чества Йордановден (Богоявление). На този ден Йоан Кръстител покръства Иисус Христос във водите на река Йордан. Честванията в Поморие и Ахелой започнаха с празнична света литургия и водосвет. Стотици жители и гости отпиха за здраве от осветената вода и се включиха в последвалите литийни шествия. Шествията тръгнаха от храмовете до местата, от които бе хвърлен кръстът. Смята се, че който пръв хване кръста ще бъде много здрав и всичко ще му спори.

Общо 44 смелчаци се бориха за светинята на три места в общината – 27 скочиха от крайбрежната алея в центъра на Поморие, 13 – от кея в кв. Св. Георги и 4 – от плажа в Ахелой. Всички мъже и момчета, имали куража да участват в ритуалното спасяване, въпреки суровите климатични условия, получиха парични и предметни награди от Община Поморие. Връчи им ги лично кметът Иван Алексиев, поздравявайки ги за силния дух и желанието да каляват своята воля.

"Знам, че за много от участниците спасяването на Богоявленския Кръст се е превърнало в лична традиция, но съм щастлив, че все повече млади момчета се включват в този хубав ритуал за здраве и благоденствие", каза градоначалникът.

Първият награден смелчага бе 20-годишният Димитър Дончев от Поморие. Въпреки големия брой опитни участници в ритуала, Димитър бе най-бърз и вдигна светия кръст над главата си преди всички. А в кв. Св. Георги 23-годишният спортист Живко Илиев отново прецени добре силите си и за втори път в живота си улови светинята. Макар да бе пръв, Живко излезе последен от ледените морски води. В Ахелой за трета поредна година като най-добър плувец се утвърди 22-годишният Тодор Илиев. Освен от кмета на община Поморие, момчето бе поздравено и от кмета на Ахелой Иван Георгиев.

По стара традиция в Поморие, след спасяването на Богоявленския кръст смелите дружини посещават домовете на своите съграждани, за да ги поръсят със светена вода и да им пожелаят спорна година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега