Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Окончателно: Доживотен затвор за убийцата на малката Алекс от Поморие

Окончателно: Доживотен затвор за убийцата на малката Алекс от Поморие

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата „доживотен затвор” за Атанаска Георгиева, убила малката Алекс от Поморие, съобщиха от пресцентъра на съда. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата „доживотен затвор” за Атанаска Георгиева, убила малката Алекс от Поморие, съобщиха от пресцентъра на съда. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Припомнямем, че Атанаска Георгиева е осъдена за това, че на 10.04.2014 г. в гр. Поморие умишлено е умъртвила малолетната Александра Тодорова. Убийството е било извършено по особено жесток начин в апартамента на Атанаска, която живее няколко етажа над дома на детето. ВКС е решил да измени само обезщетението за родителите на малката Алекс от 130 хил. лв. на 180 хил. лв. за всеки един от тях.

Съдебният състав на ВКС споделя доказателствените изводи навъззивния съд, съвпадащи и с тези, изведени от първата инстанция.Доказателственият анализ е прецизен, детайлен и задълбочен, а на наведените въввъззивното производство възражения срещу обосноваността и законосъобразносттана първоинстанционната присъда е даден убедителен отговор. „Верен е изводът, чепо делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата,които съвкупно установяват участието й в престъплението и формират стабилнадоказателствена основа за нейното осъждане” – категорични са върховните съдии.

В мотивите на съдебното решение пише, че обясненията на АтанаскаГеоргиева от досъдебното производство, дадени пред съдия, надлежно приобщени,са кредитирани, тъй като се подкрепят от други доказателствени източници, средкоито множество свидетелски показания, писмени доказателствени средства,експертни заключения, веществени доказателства. Неоснователно се твърди, че неса обсъдени обясненията на подсъдимата от съдебната фаза, с които тя е отреклада е извършила престъплението. Твърденията й са обсъдени детайлно и аналитично,като са съпоставени с фактите, изяснени чрез другите доказателствени източници,при отдаване на приоритет на онази част от тях, която не е повлиявана отсубективни възприятия, а следва от обективни находки. Правилно е становището насъдилищата, че обясненията от съдебната фаза не могат да бъдат кредитирани, апредставляват защитна версия, с която е упражнено правото на защита.

За разликаот първоначалните обяснения, които се отличават с точност, последователност илогичност, последващите не само не се характеризират с такива качества, но исъдържат вътрешни противоречия и категорично и несъмнено се опровергават отостаналите доказателствени източници, подкрепящи обвинителната теза.Тричленният състав на ВКС приема, че осъдителната присъда ипотвърждаващото я въззивно решение почиват на стабилна доказателствена основа,а изводите по релевантните факти са формирани при обективно, всестранно и пълнообсъждане на доказателствата и средствата за тяхното установяване. Върховнитесъдии са категорични, че липсва основание за преразглеждане на въпроса завиновността на подсъдимата, поради което не може да бъде уважено искането й заотмяна на осъдителните съдебни актове и връщане на делото за ново разглеждане.     

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега