Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Окончателно! Забраниха изпращането на багаж по автобуси

Окончателно! Забраниха изпращането на багаж по автобуси

Окончателно депутатите въведоха забрана на досегашната широко разпространена практика да се изпращат различни пратки по междуградските автобуси в страната.

Окончателно депутатите въведоха забрана на досегашната широко разпространена практика да се изпращат различни пратки по междуградските автобуси в страната. В парламента бяха приети на второ четене текстове от промените в Закона за автомобилните превози, според които превозвачът няма право да приема и превозва багаж, който не принадлежи на пътник от автобуса.

Досега в закона беше записано само изискването автобусните превозвачи задължително да издават разписки за всеки отделен багаж на пътник в превозното средство. Причина за измененията обаче стана нуждата от засилен контрол на превозваните в автобусите багажи, особено след атентата в Бургас срещу автобус с израелски туристи.

Промените в закона предвиждат още с наредба на транспортния министър да бъдат определени мерките за сигурност на пътниците, които се осигуряват от собствениците на автогари. Миналия месец парламентът реши шофьори на автобуси да бъдат глобявани с 1000 лв., ако превозват багаж, който не е на техен пътник. 3000 лева пък стана санкцията за този, който е разпоредил или допуснал осъществяването на подобен превоз.

За автогарите ще бъдат въведени допълнителни изисквания по отношение на сигурността им. Те ще бъдат регламентирани в наредбата, която издава министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията за задължителните изисквания към автогарите, условията и реда на работа в тях. С мерките ще се вменят ясни отговорности на превозвачите, водачите и собствениците на автогари за повишаване сигурността на автобусните превози. Неизпълнението им ще се санкционира с 1000 лв.

Въвеждат се и глоби за лицата, допуснали обществен превоз с технически неизправно или непреминало предпътен технически преглед превозно средство (1000 лв.). Имуществената санкция за превозвачите, които не са организирали извършването на предпътни технически прегледи на превозните средства или медицински прегледи на водачите, е 1500 лв.

Със законопроекта в националното законодателство се въвеждат и изискванията на Директива 2010/40/ЕС за рамката за внедряване на интелигентните транспортни системи (ИТС) в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт. Сред примерите за прилагане на ИТС са системите за управление, наблюдение и контрол на движението в градовете и по автомагистралите, системите за безопасност на превозните средства, електронните системи за събиране на пътни такси за изминато разстояние, сателитните системи за навигация по пътищата, единният европейски телефон за спешни и аварийни обаждания (тел. 112) и др.

Внедряването на ИТС приложения и услуги ще осигури цялостно подобряване на ефективността и безопасността на пътния транспорт, както и минимализиране на негативното влияние на транспорта върху околната среда. За целта към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще бъде създаден съвет по ИТС. Неговите задачи ще бъдат да изготвя, приема и наблюдава изпълнението на национален план за действие за внедряване и използване на ИТС и интерфейси с останалите видове транспорт, да прави предложения за правното регулиране в тази област, за ефективното прилагане на законодателството и т. н.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега