Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът алармира: Повече от месец Бургас няма хематологично отделение

Омбудсманът алармира: Повече от месец Бургас няма хематологично отделение

Липсата на такова затруднява пациентите в града и поставя живота им в риск.

Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев изпрати към Общината препоръка за предприемане на спешни мерки за възстановяване работата на хематологично отделение в  УМБАЛ Бургас. Общественият посредник алармира, че то не функционира повече от месец, с което затруднява пациентите в града и поставя живота им в риск.

"След кончината на завеждащият отделението д-р Димо Рибов през м. декември миналата година до днес то е затворено. Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но повече от месец болните страдащи от болести, свързани с  лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано", коментира Стамболиев.

Към него се обърнали пациенти с "Талесемия майор". От него страдат 14 души, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки три до пет седмици. Паралелно с това те приемат и медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. При неправилно лечение, възможните усложнения включват тежка анемия, жълтеница, увеличение на размерите на черния дроб и далака и др. В момента те пътуват до най-близкото хематологично отделение, което се намира във Варна. Това коства на пациентите не само време, но и средства.

"Мисля, че до намирането на трайно решение, трябва да бъде търсена и осигурена възможност, най-вероятно срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист „хематолог“, който  макар и за няколко дни в месеца да може да оказва помощ. Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило съвсем доскоро", допълва омбудсманът на Бургас.

От УМБАЛ излязоха с официално становище по въпроса, в което заявяват, че всички възможни мерки са взети. Към момента обаче няма начин да бъде осигурен специалист, който да оглави отделението, просто защото такива специалисти у нас са рядкост.

"Ръководството на УМБАЛ Бургас още през ноември миналата година (докато д-р Рибов бе в болничен), проведе разговор с всички специалисти по хематология, работещи в доболнична помощ в Бургаска област. Това е рядка специалност и работещите хематолози са не повече от 5 души. Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж. За проблема е информирано с писмо МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на Дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ Бургас до провеждане на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили", посочват от здравното заведение.

"Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност "Клинична хематология" на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и възможност за общинско жилище, ако не е от Бургас", категорично заявяват от болницата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега