Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът готви промени в две наредби, касаещи децата с един родител

Омбудсманът готви промени в две наредби, касаещи децата с един родител

Промените са свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за получаването на училищни стипендии от сираци.

Омбудсманът МаяМанолова ще отправи предложение до Министерски съвет за промени в две наредби, коитода защитят правата на децата, останали с един родител. Тя ще подготви текстове,свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починалродител, както и за получаването на училищни стипендии от сираци.

Това стана ясно днес насреща в институцията, където Мая Манолова даде старт на кампанията за защитаправата на децата, останали с един родител. Поводът бе гневното писмо до ДядоКоледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова – самотна майка на три деца,която потърси съдействие от омбудсмана за осигуряване на постоянна персоналнапомощ за деца, останали с един родител.

„Напърво място ще искаме да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалияродител за получаване на наследствена пенсия, ако той е на възраст до 25 г. Държаватаи институциите наказват деца за чужда вина – за това, че някой не се еосигурявал или е бил в невъзможност да го направи. Ще настояваме и за намаляванена изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст“, заяви МаяМанолова.

Тяще предложи и промяна в наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж, с коятода отпадне изискването за месечен доход, който да не надхвърля 75 лв., за даможе детето, останало с един родител, да получава персонална пенсия.Другоизменение, което ще бъде предложено от обществения защитник, е в наредбата заполучаването на училищни стипендии.

В момента от финансова подкрепа, предвиденаза полусираци, не могат да се възползват деца в начален и долен курс. Ощев началото на следващата година омбудсманът ще организира национална кръгламаса, на която ще бъдат поканени всички отговорни институции, за да се обсъдят законодателнитепромени в подкрепа на децата сираци.

Насрещата присъстваха родители в сходна ситуация, представители на Министерствона труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националнияосигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенцияза закрила на детето, неправителствени организации и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега