Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Орешарски: Най-добрата социална политика е да осигурим заетост

Орешарски: Най-добрата социална политика е да осигурим заетост

Нашата амбиция е следващата година забавянето на възстановяване на ДДС да бъде изключение, на е правило, както беше в последните години. Струва ми се, че повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по- нормални срокове. Има още какво да се работи по този въпрос.

Нашата амбиция е следващата година забавянето на възстановяване на ДДС да бъде изключение, на е правило, както беше в последните години. Струва ми се, че повечето фирми усетиха, че ДДС се възстановява в по- нормални срокове. Има още какво да се работи по този въпрос. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в предаването „Деконструкция” на БНР.

Премиерът акцентира върху част от мерките на кабинета за насърчаване на стопанската активност и за формиране на по- конкурентна икономическа среда.  Орешарски отбеляза и реализираните от правителството социални мерки през първите 100 дни от управлението. „Разбирам, че те са недостатъчни, но това са финансовите възможности на държавата в този момент. Актуализирахме бюджета, така че да осигурим една част от източниците за социалните мерки”, отбеляза премиерът.

Според него е важно, че се създадоха предпоставки за нормализиране на управлението на публичните финанси, за превъртането на дълга, за разплащане на заварени задължения към бизнеса. Министър-председателят отбеляза, че има известно забавяне при преструктурирането на Банката за възстановяване и развитие и при създаването на благоприятен инвестиционен климат.

Според Орешарски несигурността в обществения живот кара предприемачите да бъдат по- въздържани. „Надявам се с гласуването на пакет от закони през тази есен да направим още една стъпка към по- добрите условия за правене на бизнес”, заяви премиерът. Той обърна внимание на темата за обществените поръчки и намаляването на административните тежести. „Социалните политики са нещо добро, но най- добрата социална политика е да осигурим заетост на хората”, категоричен беше министър-председателят.

Премиерът Орешарски отговори и на въпросите за бюджета за 2014г. „Следващата година няма да разполагаме с кой знае колко повече пари в  сравнение с тази година. Ще се опитаме да засилим защитата на най- уязвимите групи – пенсионерите, хората с увреждания, подрастващите. Ще обърнем малко повече внимание на образованието – като важен сектор не само за социалното, но и за икономическото ни развитие. Имаме намерение да въведем швейцарското правило”, каза министър-председателят. Според него е важно стопанската предприемчивост да бъде отключена, за да може устойчиво да се откриват работни места, а не временно.

„Ще направим усилия бюджетният дефицит да бъде малко по- нисък от тази година”, добави Орешарски. „Даваме си сметка за предизвикателствата през зимния сезон, който от социален аспект винаги е по- труден. Правим необходимите анализи за подобряване на социалната политика”, каза още премиерът. Той напомни, че вече бяха предприети мерки по отношение на майчинските и на помощите за отопление. „Надявам се цялото общество да си дава сметка за трудностите, през които минава нашата страна. До голяма степен тези трудности бяха функция на хаотичната икономическа и финансова политика през последните няколко години, която не може да се оправи само за няколко месеца”, добави Орешарски.

Премиерът изтъкна, че енергетиката е в доста критично състояние – заварена е огромна задлъжнялост в този сектор, като съвкупно дълговете надхвърлят 5 млрд.лв. „В следващите месеци са важни мерките за ребалансиране на системата, така че стъпка по стъпка  да се нормализира икономическата кондиция на енергийната система”, каза Орешарски. „За какво са ни избрали хората -  за да бъдем историци, или за да решаваме текущите проблеми?” – попита риторично премиерът.

Той напомни как предходното правителство четири години се оправдаваше с неблагополучия от последните 20 и повече години. „Каква е ползата от това?”, добави премиерът. Според него не е необходимо да се повтаря всеки ден, че резултатът от предишното управление е – увеличение на дълга с 4 млрд.лв., намалени резерви с 4 млрд.лв. или обща сметка от  8 млрд.лв.

Премиерът Орешарски коментира още, че искането на вот на недоверие е нормално в една парламентарна демокрация. Според него обаче, ако всяка седмица се иска вот на недоверие, това ще бъде по- скоро негатив за опозицията, а не за управлението. „Институционалната култура е много важна за управлението на една страна. Изпитвам дълбоко уважение към президентската институция. С президента периодично обсъждаме различни актуални въпроси, имаме различия по някои от тях. Лошо е всички да мислим еднакво. От страна на кабинета не сме дали никакъв повод да се говори за война на институциите”, коментира още премиерът.

Според него по приоритетни за държавата въпроси, като обстановката в Сирия например, институциите в страната са задължени да намират общ език в интерес на всички граждани. „Важно е различията да не пречат на институционалния диалог. Кабинетът ще продължи да работи конструктивно, включително по отношение на другите институции в  държавата”, добави министър-председателят.

Премиерът Орешарски отправи призив към всички общественици. „Да не смесваме толкова темите за вътрешнополитическа консумация и външните изявления. Не е хубаво, когато навън изкарваме картината в страната по- черна, отколкото всъщност е. Бих се радвал, ако държим на една по- добра представа за нашата страна”, каза министър-председателят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега