Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 139 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 139 години от Шипченската епопея

В програмата на историческия връх влизат различни състезания, прожекции, възстановки и дори любопитен пазар, носещ името "Селски мол".

През 1877 година, на прохода Шипка, бойците от българското опълчение заедно с руски части спират превъзхождащата ги значително по численост армия на Сюлейман паша, която иска да премине Балкана и да се съедини със защитниците на обсадения Плевен. Сраженията се водят от 21 до 26 август. Според военните историци успешната защита на прохода решава войната в полза на Русия. През 1934 година на върха е построен Паметникът на свободата.

139-та годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с редица събития днес. Тържествата се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В програмата на историческия връх влизат различни състезания, прожекции, възстановки и дори любопитен пазар, носещ името "Селски мол".

Събитията започнаха още преди 8 часа сутринта с панихида в памет на загиналите в Шипческите боеве в Соколския манастир. До края на деня ще се проведат четири туристически походи, състеание по изкачване на стълбите на монумента, състезание по ориентиране.

В 10:30 часа, в административната сграда на НПМ "Шипка-Бузлуджа" ще бъдат прожектирани филми, свързани със събитието. Възстановката на боевете започва от 13:45 часа, а в 14 часа стартира ателие по изобразително изкуство.

Базарът "Забравени традиции, живи вкусове" ще премине под мотото "Селски мол" и ще предложи на гостите традиционни изделия на балканджийските занаяти, характерни продукти на българската трапеза, дарове на земята. Участници в инициативата „Хора за хората“ ще захванат кръшно хоро, на което ще могат да се заловят всички. Началото е в 10:30 часа сутринта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега