Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Международния ден срещу детския труд

Отбелязваме Международния ден срещу детския труд

На днешната дата -12-и юни, светът отбелязва Международния ден срещу детския труд. Празникът е учреден преди 12 години от Международната организация по труда и цели да обърне общественото внимание към проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца.

На днешната дата -12-и юни,светът отбелязва Международния ден срещу детския труд. Празникът е учреденпреди 12 години от Международната организация по труда и цели да обърнеобщественото внимание към проблемите, свързани с трудовата експлоатация надеца.

168 млн. деца по света са лишени от детство и възможност заобразование, защото трябва да работят, за да подпомагат семейния бюджет. Товапоказват последните данни на Международната организация по труда, от септември2013 г. В тази връзка, тазгодишното мото накампанията е: „Да разширим социалната закрила! Да премахнем детския труд!”

Кампаниите включват прокламиранена държавни и социални политики, които да премахнат нуждата децата да сетрудят, за да подпомагат семейния бюджет. В това число влизат държавни програмиза заетост, които осигуряват работа за възрастни; социално-здравна защита, обезщетения за майчинство, които да компенсиратзагубените доходи и др.

Засега борбата срещу детския труд дава резултати – работещитедеца са намалели с почти 80 млн. от 2000 г., когато те са били 246 млн., до 168млн. сега. Конвенциите на МОТ за детския труд са едни от най-разглежданите поцелия свят. Това може да се приеме и като знак за глобално световно движение запремахване на детския труд, особено в неговите най-тежки форми.

„Ние се движим в правилна посока, но прогресът все още ебавен. Ако искаме да сложим край на детския труд в обозримо бъдеще, се нуждаемот значително засилване на усилията на всички нива. Има 168 млн. добри причинида направим това”, смята изпълнителният директор на МОТ г-н Гай Райдър. 

У нас, наеманетона работа на непълнолетни се изисква задължително разрешение от регионалната дирекция„Инспекцията по труда”. През първите 5 месеца нагодината са постъпили 22 исканията по чл. 302 от Кодекса на труда - за наеманена лица, ненавършили 16 г. Разрешенията са 16.

Най-често исканията са за наемане на непълнолетни като пиколо в хотел,кухненски и търговски работници. Разрешения обикновено се отказват, когатолипсват измервания на факторите на работната среда за обекта, където битрябвало да работи непълнолетното лице.

Преди да бъдат наети на работа, малолетните и непълнолетнитетрябва да са минали обстоен медицински преглед и да има медицинско заключение,което установява годността им да извършват съответната работа. Работният ден затях е 7 часа. Не могат да работят повече от 5 дни в седмицата и след 20 ч.Забранено е да полагат извънреден труд. Имат право на 26 дни платен годишенотпуск. След издаване на разрешението работните места, на които сенаемат те, задължително се проверяват на място, за да се установи далидекларираните условия при искането на разрешението отговарят на реалните.

Полагането на труд на лица, ненавършили 18 г., без разрешение от инспекцията секвалифицира като престъпление, затова за всяко установено нарушениезадължително се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега