Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Международния ден срещу детския труд

Отбелязваме Международния ден срещу детския труд

Темата тази година е "Да предпазим децата от експлоатация в условията на конфликти и бедствия".

На днешната дата - 12-и юни, светът отбелязва Международния ден срещу детския труд. Празникът е учреден преди 13 години от Международната организация по труда и цели да обърне общественото внимание към проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца.

Темата тази година е "Да предпазим децата от експлоатация в условията на конфликти и бедствия". Според статистиката на ООН, към момента над 1,5 млрд. души живеят в региони, засегнати от военни конфликти, насилие и беззаконие. Около 200 000 пък са засегнатите от тежки природни бедствия. Една трета от тях са деца.

Тазгодишната кампания на Международния ден срещу детския труд е фокусирана върху тези деца, които са в непосредствен риск. В засегнатите райони, където обикновено законът отстъпва място на оцеляването, образованието и основните услуги и удобства остават на заден план. В тези райони често се зараждат канали за трафик и експлоатация на деца.  

Конвенция № 138 на МОТ ясно посочва, че минималната възраст за започване на работа „не трябва да бъде по-малка от възрастта на завършване на задължителното образование, във всеки случай, не трябва да бъде по-малка от 15 години.” България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст - 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда.  Специално се отбелязва в Кодекса, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено, но са предвидени и изключения, които се отнасят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

Преди да бъдат наети на работа, малолетните и непълнолетните трябва да са минали обстоен медицински преглед и да имат медицинско заключение, което установява годността им да извършват съответната работа. Работният ден за тях е 7 часа. Не могат да работят повече от 5 дни в седмицата и след 20 ч. Забранено е да полагат извънреден труд. Имат право на 26 дни платен годишен отпуск. След издаване на разрешението работните места, на които се наемат те, задължително се проверяват на място, за да се установи дали декларираните условия при искането на разрешението отговарят на реалните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега