Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриват изложба с ценни творби на Георги Баев

Откриват изложба с ценни творби на Георги Баев

Част от художественото съкровище на Георги Баев идва за първи път в родния му Бургас. Изложбата е посветена на 90 години от рождението на незабравимия художник. Експозицията ще бъде официално открита на 10 ноември, понеделник, от 18:00 часа в Галерия-експозиция “Георги Баев” на бул. “Демокрация” 6. Картините ще останат там до 30 януари 2015 година.

Част от художественото съкровище на Георги Баев идва за първи път в родния му Бургас. Изложбата е посветена на 90 години от рождението на незабравимия художник. Експозицията ще бъде официално открита на 10 ноември, понеделник, от 18:00 часа в Галерия-експозиция “Георги Баев” на бул. “Демокрация” 6. Картините ще останат там до 30 януари 2015 година.

Георги Баев е признат за един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. Определят го като буен, необуздан, със силно развито чувство за лична свобода, с непокорен характер и своенравност. И като човек с душа на творец остана до край противник на официоза и сервилността. 

Георги Баев е роден на 9 ноември 1924 г. Завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас.

Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус”, на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”. Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко.

През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти.

Картините са част от фонда на Художествена галерия “Димитър Добрович” - Сливен. Събитието е организирано от Община Бургас и БХГ “Петко Задгорски”.   


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега