Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Открито е водохранилището на замъка на крепостта Русокастро

Открито е водохранилището на замъка на крепостта Русокастро

В последните дни на проучванията на Русокастро за тази година бе направено важно откритие.

В последните днина проучванията на Русокастро за тази година, археолозите открихаводохранилището на замъка на крепостта. То е изградено в югоизточния ъгъл нацитаделата на крепостта, информират от Регионалния исторически музей в Бургас.

Водохранилището има неправилна форма с дължина 15 м от запади 12 м от изток, с ширина 8 м, а северозападният му ъгъл е оформен дъговидно. Всредата, в линия север-юг, са иззидани два масивни каменнистълба. Съоръжението е било покрито със сводова конструкция, огромни късове от коятоса пропаднали вътре.

Стените на товамонументално съоръжение са внимателно измазани с дебела хидрофобна(водонепроницаема), хоросанова замазка. Тя е с плътен розов цвят, защото в неяима прибавено голямо количество смляна изпечена керамика, която всъщностосигурява непромокаемост.

Вместимостта на водохранилището е най-малко 300 м3. То е защитавано от мощните южна и източна стена на замъка с ширина 2.5 м, както и от голяма бойна кръгла кула с диаметър 7 м. Водохранилището е имало втори етаж, към който води четиристъпално стълбище.

През 2018 година се предвижда, тежките отломки да бъдат извадени с кран. През зимата обаче предстоиобработка на керамичния материал, анализ на монетните находки и изследване наоткритите животински кости от археозоолог. Тези тестове ще покажат месо от какви животни са консумиралисредновековните българи и византийци през 13-14 в.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега