Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха златна монета на император Юстин І при античната крепост в Ахтопол

Откриха златна монета на император Юстин І при античната крепост в Ахтопол

Сред най-ценните находки, открити при разкопките край Ахтопол миналата година, е златна монета на император Юстин І (518-527), в изключително добро състояние. Археолозите откриха и многобройни монети на Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602), глинени лампи, стъклени съдове, флакони за парфюми, луксозни блюда.

Сред най-ценните находки, открити при разкопките край Ахтопол миналата година, е златна монета на император Юстин І (518-527), в изключително добро състояние. Археолозите откриха и многобройни монети на Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602), глинени лампи, стъклени съдове, флакони за парфюми, луксозни блюда.

Основната цел на археолозите през 2015-а година бешецялостното проучване на северната порта на крепостта Агатополис.  В резултат на двумесечен труд, специалиститеразкриха външното лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращикули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от Къснотосредновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век.  

Най-интересна за проучвателите се оказакаменна сграда, предшестваща укрепяването на града. Това опожарено късноримскожилище показва каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великотопреселение на народите, когато хуни, готи, вандали и други народи започват даопустошават Източната римска империя, след средата на ІV век. Не случайно следтези събития Ахтопол е укрепен с мощна крепостна стена.

При разкопаването на западната кула сеустанови, че кулата е преправена. Характеристиките на градежа го датират вКъсното средновековие. Този бърз ремонт вероятно е отглас от разрушителнитенападения срещу Ахтопол от флота на Генуа през 1352г. Доказателство за това саи множеството открити гюлета. 

Монетата на Юстин І е изключително добре запазена, не ебила в обръщение, тъй като все още е с производствения си гланц, коетоозначава, че тя е отлично доказателство за изграждането на крепостта в началотона VІ век. Другите монети пък са от втория строителен период - третата четвърт на VІ в. Последнитеремонти и преправки на фортификационните съоръжения следва да се датират всредата на ХІV - началото на ХV век.

В изследването на „Късноантична и средновековна крепост – гр. Ахтопол“ участие взеха множество доброволци от България, Холандия и Канада.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега