Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха съкровище от монети и накити при разкопки край Бродилово

Откриха съкровище от монети и накити при разкопки край Бродилово

Приключва третият сезон от проучването на археологическия обект в м.“Пастич“, с.Бродилово. Екипът от докторанти и студенти е ръководен от Деян Дичев и консултиран от Даниела Агре - НАИМ-БАН. С най-значим научен резултат е откритото тази година съкровище от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци.

Приключва третият сезон от проучването на археологическия обект вм.“Пастич“, с.Бродилово.   Екипът  от докторанти и студенти е ръководен от  Деян Дичев и консултиран от Даниела Агре - НАИМ-БАН.С най-значим научен резултат е откритото тази година съкровище от сребърнитетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци.

Вукрепения владетелски дом вероятно е живял местен парадинаст, владеещ тозирайон на Странджа. Домът е унищожен  отпожар. Именно този пожар е спомогнал да се съхрани  много важна информация и да изясним последнитемоменти от живота на обитателите му, разказват археолозите.

Огромното количество стенни мазилки, които са сесрутили в помещенията, са ги консервирали в продължение на 2200 г. В отличносъстояние са запазени над 100 керамични съда, оръдия на труда и оръжия. Проучванията на този обект, както и владетелския дом край Синеморец,разтварят една от най-неясните страници от историята на Древна Тракия - периода ІІ-І век пр.Хр.

В този период, на фонана военните конфликти между Рим и Понтийското царство, в Странджа се оформяедно от най-мощните и значими тракийски царства - Астейското. По богатството наматериалите открити в Бродилово и съкровищата от Синеморец  археолозите констатират, че Странджа планина е играела важна роля вполитическото и икономическото пространство на тракийското царство.        

Проучваниятапрез сезона са финансирани от Министерство на културата, община Царево и международната фондация„Хоризонти“. Находките ще постъпят във фонда на Общински исторически музей –Царево.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега