Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отличиха най-изявените дейци на културата в Бургас

Отличиха най-изявените дейци на културата в Бургас

Церемонията се проведе в Експоцентър "Флора".

Кметът Димитър Николов отличи дейците от сферата на културата, които са спечелили престижни награди и са дали своя значим принос за развитието и опазването на духовното богатство. Церемонията се проведе в Експоцентър "Флора".

"Уважаеми представители на изкуството и словото. Радвам се, че съм тук сред вас, за да споделя емоцията от предстоящия красив празник. Няма по възвишено нещо от това да почиташ знанието и просветата. Гордеем се с вашите постижения и нека те получават уважение и признателност. Продължавайте с гордост и самочувствие да отстоявате славата на Бургас като град на творци и таланти", каза по време на церемонията кметът Николов.

Ето имената на всички дейци на културата, които получиха признание по повод 24 май:

Юрий Ангелов  - актьор, Драматичен театър "Адриана Будевска" - за изключително присъствие на театралната сцена и цялостен принос в развитието на културата в Бургас.

Маестро  Цанислав  Петков - диригент, Държавна опера - Бургас - за професионални успехи като диригент и популяризирането на Бургас на националната сцена.

Десислава Минчева - Тодорова - актриса и Неделина Роселинова - актриса, Държавен куклен театър - Бургас - за изключителни професионални успехи и ролите им в спектакъла "Филифьонката, която вярваше в бедствия", носител на наградата "Икар" за 2019 година.

Стоян Стоянов -  артист - балетист, Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" - за съхраняване и популяризиране на българския фолклор, професионализъм и успехи с ПФА "Странджа" - Бургас.

Радка Памукова - обществен и културен деятел - за дейността ѝ като биограф на големия диригент Емил Чакъров и изключителен принос за съхраняване на паметта му.

Стойко Сакалиев  - художник, Дружество на художниците - Бургас - за успехи в изобразителното изкуство и принос в развитието на културния живот на Бургас.

Пламена Кирова - главен уредник в Етнографска експозиция на Регионален исторически музей - Бургас - за професионални успехи и принос в съхраняването, проучването и популяризирането на етнографското богатство на бургаския край.

Тодор Митев Динев - фотограф, Сдружение "Бургаска фотографска общност" - за изключителен професионализъм във фотографското изкуство и принос за популяризирането на Бургас на местно, национално и европейско ниво.

Кина Христова - вокален педагог - ръководител на Вокална Студия "Сезони" при НЧ "Пробуда 1880" - Бургас - за изключителни заслуги в музикалното обучение на деца и младежи и принос в популяризирането на жанра поп и рок пеене на национално и международно ниво.

Светлин Петков - композитор и звукорежисьор в Държавен куклен театър - Бургас - за цялостен принос  и професионални  успехи с Държавен куклен театър - Бургас.

Величка Колева - художествен ръководител на Детско ателие по рисуване и приложни изкуства към НЧ "Просвета 1927" - кв. "Долно  Езерово" по повод 20 години от основаването на ателието - за успешна дейност в сферата на художественото изкуство и достойно представяне на регионални и национални пленери.

Манол Манолов - поет. Номиниран от Сдружение "Бургаска писателска общност" - за забележителни творчески постижения в областта на изящната словесност и принос в редакторската, журналистическата  и  преподавателската дейност.

За съжаление няколко дни след като Манол Манолов беше номиниран от бургаските писатели, той ни напусна завинаги. Наградата прие съпругата му Галя Манолова.

Александър Перпериев - художествен ръководител и диригент  на ВГ "Ретро Бургас"  при  НЧ "Асен Златаров 1940" и ВГ "Ангира"  при  НЧ "Фар 1946" - за популяризирането на старите градски шлагерни и гръцки песни на национално и международно ниво, и за цялостно творческо присъствие в читалищния живот.

Анастасия Тодорова - главен експерт в Регионален държавен архив - Бургас - за принос в издирването, научно-техническата обработка, съхраняването и популяризирането на историческото минало на град Бургас.

Борислав Проданов  - технически изпълнител в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - за професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си в Бургаска художествена галерия.

Вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева - за изключителни творчески успехи на международната и национална сцена -  златен медал от Световните хорови игри в Южна Африка и наградата "Ансамбъл на годината - 2018".

Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас - за прилагането на новите технологии в сферата на библиотечното дело и приза "Библиотека на годината - 2018".

Фолклорен танцов състав "Никола Гинов" по повод 45 години от основаването на състава -           за принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно наследство.

НЧ "Изгрев 1909" - Бургас по повод 110 години от основаването на читалището - за успешното прилагане на традиционна и иновативна библиотечната дейност и принос в съхраняването на читалищното дело.

НЧ  "Ангел Димитров 1929" - кв. "Сарафово" по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ "Пробуда 1929" - с. Извор по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и изключителни заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ "Пробуда 1929" - с. Равнец по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

НЧ "Петър Янев 1939" - кв. "Крайморие" по повод 80 години от основаването на читалището - за  принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега