Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отпадането на роуминга в ЕС не трябва да влошава условията по договорите

Отпадането на роуминга в ЕС не трябва да влошава условията по договорите

Гражданите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписване на действащите им договори при по-неизгодни условия, предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „Още от деня” по БНТ.

Гражданитеда не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписване на действащите имдоговори при по-неизгодни условия,предупреди председателят на Комисията зазащита на потребителите (КЗП) ДимитърМаргаритов в „Още от деня” по БНТ.

„Когатопотребителите имат действащи безсрочни договори, не могат да бъдат принуждаванида ги  преподпишат с какъвто и да билоаргумент. Съветът ми към хората е даприемат единствено по-благоприятни условия и да внимават с какви срокове сеобвързват. Ние ще следим предварително дали мобилните оператори ще създадатсъответния алгоритъм, който да позволиприлагането на новите разпоредби така, че да не се стига до срещани в миналото нелоялни практики, свързани ст.нар. билинг системи и с начините, по които се изчисляват сметките”, заяви Маргаритов.  

Председателятна КЗП отправи покана къмтелекомуникационните оператори и компетентните институции в сектора за дискусия,която да спомогне за по-бързото решаванена още един актуален казус –този с по-скъпите SMS-и на кирилица.„Това, което ние можем да направим, е да се произнесем за наличие на нелоялнатърговска практика и да апелираме въпросът да бъде решен бързо и в полза нанашите сънародници, които не само че трябва да имат право, но трябва и да бъдатстимулирани да използват родния си език”, коментира той.    

Другнекоректен подход на телекомите е да изпращатплатени SMS-и, които абонатите им неса пожелали. „Принципът е един и същ: получавате непоискано съобщение сопределени условия. Най-неприятният случай е този, в който вие трябвапроактивно да действате, за да можете да се освободите от обвързване спериодични разходи. Например, за участиев игра. Или за предоставянето на достъпдо телевизионна програма, която за един месец е безплатна, а след това –ако изрично не заявите желанието си да се откажете – започват да ви начисляватмесечна такса за това, че използвате телефона си, за да гледате тази програма”,разясни Маргаритов.

Тойпосочи, че големият процент от жалбите все още касае телекомуникационнитеуслуги, но в последните три години се наблюдава известен спад в сектора. „Товаозначава, че компаниите си вземат бележка и от наши произнасяния, включителновпоследствие потвърдени от съда”, каза още председателят.  

Продължаватпроверките на заведенията, хотелите иски пистите в зимните курорти. Маргаритовотбеляза, че резултатите от първата половина на сезона свидетелстват зауспокояване на пазара и спад на нарушенията. Той обаче призова предоставящите туристически продукт да държат нивото високо досамия край на сезона.

„Да няма в менютата фалшиви грамажи или цени в евро,които създават впечатлението, че е два пъти по-евтино. Хората ги виждат и савсе по-склонни да реагират. Имаме приемни в големите зимни курорти. Там хоратасе обръщат към нас директно и ние успяваме да реагираме по-бързо”, добави той.  Вконтекста на провеждането на Световната купа по сноуборд в Банско Маргаритов отбеляза, че това е„световен курорт, в него се провеждат състезания от световна величина, къдетобългарски спортисти от световна величина печелят златни медали.” И насърчи„повече национално самочувствие и вяра в това, че сме в състояние да бъдем нанивото на най-добрите”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега