Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Панелен блок в Русе се сдоби с градинка на покрива

Панелен блок в Русе се сдоби с градинка на покрива

Панелен блок в Русе се сдоби с екстензивен зелен покрив. Съседите от блок 119 в кв. "Чародейка" превърнаха неугледната покривна платформа в приятна градинка.

Панелен блок в Русе се сдоби с екстензивен зелен покрив. Съседите от блок 119 в кв. "Чародейка" превърнаха неугледната покривна платформа в приятна градинка. Около 20-те семейства от жилищната сграда реализираха "зелената си идея" благодарение на конкурса "Направи си сам" на екологично сдружение "За Земята", пише в-к "Дневник".

"Постоянно разказвам на децата за разрастващия се процес на урбанизация, а с него и за увеличаващите се шум, прах и газ във въздуха. Реших, че след като живеем в епохата на заменянето на зелените площи с бетон, би било редно да предприемем обратното действие и да създадем зеленина от бетона", разказва организаторът на инициативата и учител по география Петя Михайлова от блок 119.

Подобни проекти се осъществяват в много държави като Германия, например, но у нас все още са рядко срещани, въпреки че не изискват големи инвестиции. В същото време, зелените покриви имат множество ползи - удължават живота на сградите, намаляват разходите за електричество, увеличават енергийната ефективност.

Зеленият покрив предпазва от слънчевите лъчи, като така предпазва сградната конструкция, а и джоба на живущите в блока, чиито разходи за климатизация намаляват. Градинката почти не се нуждае от поливане, но при добра поддръжка се превръща в райско зелено кътче в сърцето на бетонизирания град. Освен чудесно място за отдих, зеленият покрив е и начин за сплотяване на общността в сградата.

Плоските покриви на старите панелни сгради се оказват сред най-лесните за озеленяване. Самата технология е относително проста - покривът първо се изолира с битумна противокоренова хидроизолационна мембрана, а след това се полага слой геотекстил. Накрая се полага и почвеният слой, върху който се засаждат и растенията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега