Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари!

Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари!

85-годишният папа ще подаде оставка в края на месеца, сочи официална информация от Ватикана, цитирана от световните агенции.

"Ще си тръгна за доброто на Църквата. Нямам сили да изпълнявам задълженията си", заяви папата в официално съобщение от Ватикана, като посочи напредналата си възраст за основна причина.

"След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми заради напредналата ми възраст вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и с пълно осъзнаване на сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на Свети Петър", съобщи Бенедикт XVI  според декларация на Ватикана.

Папата обяви оттеглянето си от кабинета в реч на латински на събрание на кардинали във Ватикана /Консистория/, предаде Франс прес."Той ще се откаже от поста си в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време) на 28 февруари. Тогава ще започне периодът на "вакантен престол", съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. 

„Като гръм от ясно небе!“, коментира новината кардиналът Анжело Содано. Италианската информационна агенция ANSA, както и италианските вестници „Corriere della Serra“ и „La Republica” отразиха новината първи, преди още да е официално потвърдена, отбелязва германското списание "Der Spiegel".

Той е едва вторият папа в историята на католическата църква, който е решил да предприеме подобна стъпка. Преди него само папа Целестин V е пожелал да се оттегли по собствено желание през далечната 1294 година. 85-годишният Бенедикт XVI оглави католическата църква през 2005 година след смъртта на папа Йоан-Павел II.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега