Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентът прие позицията си относно авторското право

Парламентът прие позицията си относно авторското право

Уикипедия и платформите със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати от директивата.

Парламентът прие преработената си преговорна позиция по разпоредбите за авторското право в сряда, добавяйки мерки за защита на малките предприятия и свободата на изразяване, с 438 гласа „за“ срещу 226 „против“, с 39 „въздържали се“.

Една от основните цели на измененията, предлагани от Европа, имат за цел справедливо заплащане и защита правата на музиканти, изпълнители, сценаристи, журналисти и др. в условията на интернет, по-специално при използването на платформите за споделяне като YouTube или Facebook, както и от новинарски агрегатори като Google News.

Припомняме Ви, че новият еврорегламент предизвика сериозни обществени реакции. Конфликт се появи покрай член 13, например. Според него, всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание. Експерти от IT сферата оспориха легитимността му като изтъкнаха, че по този начин ботове ще решават кои материали нарушават авторското право.

За да успокои надигналата се буря, Европа редактира текстовете. Уикипедия и платформи със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати. Новите текстове изключват и малките и микроплатформите. По този начин простото споделяне на връзки към статии, придружено от „отделни думи“, които ги описват, ще бъде изключено от ограниченията на авторското право.

Тези платформи допълнително ще бъдат задължени да установят бързи системи за обжалване (управлявани от екипа на платформата, а не от алгоритми), чрез които да могат да бъдат подавани жалби, в случай че даден материал е бил премахнат погрешно.

Текстът на Парламента също така засилва преговорните права на авторите и изпълнителите, като им позволява да претендират за допълнително възнаграждение от страната, която експлоатира техните права, когато предварително договореното възнаграждение е „непропорционално“ ниско спрямо произтичащите облаги.

Текстът добавя, че тези облаги трябва да включват „непреките приходи“. Това ще даде право на авторите и изпълнителите да оттеглят или да прекратяват изключителните права върху лиценза за използване на тяхната работа, ако се приеме, че страната, която притежава правата за използване, не упражнява това право.

Не се знае обаче как ще проработи на практика "отсяването" на материалите, които нарушават директивата. Всякакви действия, предприемани от дадена платформа за проверка дали качването на информация не нарушава авторските права, трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да се избягва засичането на „произведения, които не нарушават закона“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега