Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парфюмираните свещи и ароматизаторите могат да бъдат опасни за здравето

Парфюмираните свещи и ароматизаторите могат да бъдат опасни за здравето

Специалистите съветват, ако използваме такива продукти, да подсигурим добро озеленяване на помещението като поставим стайни растения, които да филтрират опасните съединения. Подходящи са Обикновеният бръшлян, здравецът, лавандулата и папратите, които притежават свойството да усвояват формалдехида и да оставят единствено лимонена, който да освежава въздуха.

Парфюмираните свещи и стайните ароматизатори могат да бъдат опасни за здравето, предупреждават специалисти от Университета в Йорк, Великобритания. Причината е, че дори най-безвредните и натурални ароматни вещества могат да се свържат с въздуха в стаята и да се превърнат в токсични газове. Решение, обаче, има и това са стайните растения.

Особено в зимните месеци, когато проветряваме по-малко заради ниските температури, ароматизаторите и ароматните свещи се превръщат в лесен начин за освежаване на дома и офиса. В същото време, обаче, липсата на свеж полъх отвън може да доведе до натрупването на токсични вещества във въздуха.

Екипът на професор Аластар Люис от Университета в Йорк се заел с измерването на количеството на редица летливи органични химикали в помещения, ароматизирани със спрейове, ароматни свещи и други продукти от този тип. В състава на въздуха са открити различни опасни съединения като бензенът, например. Това е газът, който замърсява въздуха при автомобилното движение.

Най-опасното вещество, обаче, се оказало лимоненът, още познат като дипентен, пише "Daily mail". Това е оптично активен безцветен течен терпен с миризма на лимон. Той се съдържа в големи количества в кората на лимона и на други цитрусови плодове и е широко използван в производството на смоли, разтворители, повърхностно активни вещества, растителни инсектициди, както и в козметиката. Често влиза и в състава на ароматизаторите с ухание на цитруси.

На пръв поглед това съединение е напълно безвредно - използва се дори при ароматизирането на храни. Сам по себе си лимоненът не е опасен. Опасни са продуктите от реакцията му с други газове, естествено съществуващи във въздуха. В съчетание с озона, лимоненът произвежда формалдехид, който от своя страна е опасен за здравето на човека.

Тези резултати, разбира се, не означават да сложим край на ароматизаторите и парфюмните свещи у дома. Специалистите съветват, ако използваме такива продукти, да подсигурим добро озеленяване на помещението като поставим стайни растения, които да филтрират опасните съединения. Подходящи са Обикновеният бръшлян, здравецът, лавандулата и папратите, които  притежават свойството да усвояват формалдехида и да оставят единствено лимонена, който да освежава въздуха.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега